MOLDOVA – STAT CAPTIV, FĂRĂ JUSTIȚIE

 (photos.com)

Maria Maevschi

Joi, 12 februarie, urmează să fie ales primul ministru al R.Moldova, care ar putea fi Iurie Leancă. În final, indiferent cine va ocupa funcţia de prim-ministru, se pare că RM a pierdut orice şansă de a face parte din Uniunea Europeană. Iar problema ar consta în reformele nefinalizate, aflarea politicienilor şi a instituţiilor de drept care ar trebui să apere drepturile cetăţenilor acestei ţări sub călcâiul oligarhilor.

Potrivit site-ului german DW.de, Moldova este văzută din afară ca o persoană cu caracter inadecvat, ba mai mult, experţii afirma că RM seamănă foarte mult cu un stat captiv.

Pare ar fi o ţară a minunilor pentru mafioţii moldoveni, care, folosindu-se de puterea banului, au furat băncile, au concesionat aeroportul de la Chişinău, punându-l la dispoziţia Rusiei pentru zeci de ani de acum încolo, au numit în fruntea Procuraturii şi a instituţiilor de drept persoane gata în orice moment să le acopere crimele, şi totul cu acordul guvernării statului.

Dacă ar fi să ne întrebăm, de ce mor de foame moldovenii, atunci răspunsul îl găsim în conturile bancare ale oligarhilor şi politicienilor care au înrobit oamenii acestui stat. Potrivit DW.de, analistul politic Oazu Nantoi a declarat că: „Modelul României, unde procesul de reformare a justiţiei a început să dea vizibil roade, nu va putea fi aplicat şi în Republica Moldova, pentru că România nu a fost niciodată un stat captiv. Statul Republica Moldova nu este funcţional. Este captiv! Stat de drept, nu există!”

„Există anumite forţe cu un potenţial financiar-economic important, care preiau sub propriul control cele trei ramuri ale puterii şi respectivele instituţii ale statului pentru a obţine profituri enorme pe seama societăţii”, a menţionat Nicolae Chirtoacă, fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington.

În Raportul Competitivităţii Globale pentru 2014, World Economic Forum a clasat Moldova ca fiind cea mai coruptă ţară din lume şi cea mai săracă din Europa. Potrivit experţilor, începând cu anul 2015, din cauza dezordinii provocate de nedorinţa alegerii unui guvern funcţional şi a formării unei majorităţi parlamentare, care să aleagă acest guvern, situaţia din ţară s-a degradat şi mai mult.