PUTINISMUL ȘI RUSIA

„Putinismul” nu va dura mult timp, afirmă scriitorul Boris Akunin

„Sistemul politic rus actual, numit „putinism”, nu va dura mult timp, consideră scriitorul Boris Akunin, care se declară „pesimist pe termen scurt pentru Rusia, dar optimist pe termen mediu”, estimând totodată că în prezent țara sa „se scufundă în tenebre”, scrie agerpres.ro.
Prețul care va trebui plătit pentru schimbarea regimului va fi, mă tem, ridicat”, spune el într-un interviu acordat AFP, cu ocazia festivalului Joseph Conrad, organizat la Cracovia, în sudul Poloniei, în semn de omagiu pentru marele scriitor britanic de origine poloneză.
„Nu există nicio îndoială că acest regim se va duce, pur și simplu, pentru că este extraordinar de ineficient, este un anacronism istoric”, continuă foarte popularul părinte al detectivului Erast Fandorin, un amestec de James Bond și Sherlock Holmes în Rusia țarilor înainte de revoluția din 1917.
Când este întrebat despre eficiența aparentă a puterii ruse în Ucraina, Akunin admite că „nu știe foarte bine ce se petrece acolo”, dar se declară convins că „amenințarea rusească este un factor de consolidare al națiunii ucrainene”. Problema principală a acesteia din urmă este „aceeași ca în Rusia: corupția”, adaugă el.
Celebrul autor, continuându-și saga Fandorin, este pe cale să scrie o istorie a Rusiei în opt volume (două au fost deja publicate), povestită într-un limbaj alert și simplu, accesibil marelui public. Ca istoric, el crede că mentalitatea națiunii ruse de astăzi se explică prin rațiuni foarte vechi.
Incursiunea în timp pleacă de la Hoarda de Aur. „Statul rus de astăzi este moștenitorul imperiului lui Ginghis Han, mai degrabă decât al Bizanțului”, afirmă el.
„Nu este nici bine nici rău, iar în anumite situații aceasta prezintă avantaje. Imperiul este sacralizat, puterea este sacralizată, viața oamenilor nu se supune legii, ci ordinelor”, consideră Akunin, pentru care Rusia actuală este guvernată de o „arestocrație”, altfel spus, un grup de oameni care își rezolvă problemele arestându-i pe cei care îi deranjează.
Această putere se sprijină în special, explică el, pe trei grupuri sociale: poliția și serviciile speciale, oligarhii aliați Kremlinului și funcționarii corupți.
Întrebat despre sondajele care îi acordă o foarte mare popularitate președintelui Vladimir Putin, el afirmă că marea majoritate a rușilor nu manifestă niciun interes față de politică și, atunci când sunt întrebați dacă îl susțin pe stăpânul Kremlinului, ei răspund mecanic „da” ca să fie lăsați în pace.
Scriitorul, care a participat la manifestațiile anti-Putin de la Moscova, se revoltă împotriva persecuțiilor la adresa opozantului Aleksei Navalnîi, avocat și politician, care a stat șase luni în închisoare, acuzat de deturnare de fonduri „ca urmare a unui dosar în întregime fabricat”.
„Este o rușine că societatea Yves Rocher (pretinsă victimă a acestei deturnări) s-a lăsat târâtă în această istorie. Franța este o democrație, dar piața rusească este importantă pentru Yves Rocher”, opinează el.
Un purtător de cuvânt al societății Yves Rocher Vostok, filiala rusească a grupului francez, a dezmințit „formal” pentru AFP că societatea ar fi „inițiatoarea procesului împotriva lui Navalnîi”. La originea lui, „sunt sigur autoritățile ruse”, a subliniat el.
Seria de cărți a lui Akunin despre istoria Rusiei pornește din secolul al IX-lea și ajunge până în 1917. Totuși, istoria recentă este cea care a lăsat urme profunde în societatea rusă? „Da, dar eu nu aș ști să rămân obiectiv vorbind despre Lenin sau despre Stalin”, recunoaște el. „Despre acesta din urmă, nu se va putea vorbi decât atunci când nu va mai putea reveni. În timp ce în prezent, asistăm la un fel de renaștere a stalinismului”.

unimedia.md