LEONIDA LARI AR FI ÎMPLINIT 65 DE ANI…

Maria Herța

Anul acesta, la 26 octombrie, dar …Dumnezeu a luat-o cu el. Sunt deja 3 ani..
Revin la cele scrise atunci, în acele zile triste…
Vestita noastră poetă şi luptătoare pentru idealurile noastre naţionale, Leonida Lari a plecat la Domnul, căci Dumnezeu a ştiut când s-o ia la el. Ca pe o bună creştină, a luat-o în postul crăciunului, într-o perioadă de post când se aleg cei mai buni.
A luat-o într-o zi, când democraţii-liberali de la Chişinău, într-un congres de partid, îşi adunau bilele albe în parmalesul lor politic, iar Smirnov de la Tiraspol se vroia, prin alegeri nerecunoscute pe Mapamond, să rămână veşnicul stăpânitor, al separatismului din stânga Nistrului.
Ambii, şefi ai celor două extreme politice, arătându-se neprihăniţi atât în faţa istoriei, cât şi faţă de morala creştin-ortodoxă. Mai mult ca atât, ei fiind ajutaţi şi de unele surse mass-media de la Chişinău care „nu-i scoteau „ din şirul marelor evenimente ale zilei de 11 noiembrie 2011.
Doamne, câte le vezi şi le percepi intuitiv, pentru ca într-o zi ca aceasta s-o sacrifici pe Leonida Lari, postându—i decesul între Filat şi Smirnov! Să mai zică cineva că cel de SUS nu le vede şi nu le arangează destul de logic şi cu înţelepciune în această lume imperfectă şi pierdută în infern.
Leonida Lari este istoria reală a celor 20 de ani de Independenţă a R Moldova, de luptă pentru adevăr şi dreptate, pentru trezirea şi renaşterea naţională a basarabenilor-moldoveni-români. Dacă cineva în acestă zi, când s-a stins Leonida, cerea de la tribuna congresului său ,unele garanţii politice, eu, ca martor ocular şi participant la toate evenimentele din aceşti ani, ştiam cu certitudine că Leonida Lari, fiind mereu pe baricadele luptei politice, nicicând n-a cerut un plus de garanţii de la altcineva.
Pentru ce a-şi cere garanţii de la altcineva, când se cere,mai întâi, ca eu să fiu primul credibil în faţa partenerilor.
Cât despre celălalt, nici nu mai face să pierd vremea.. Va fi el ales, nu va fi, este doar interesul lui şi a coloanei sale X, alta e că Marea noastră luptătoare, Leonida Lari, o poetă cu mult har , nu s-a dus aşa din senin la cele veşnice anume în această zi, anunţul despre decesul ei fiind strecurat ca printre altele printre aceşti doi poli politici.
„ Fraţii mei de sânge”—lua-ţi aminte ce semne ne dă Dumnezeu!

*****************

Plângeţi-vă poeţii măcar la moarte,
Plângeţi-vă poeţii măcar în amintiri–
„Fraţii mei de sânge” câte să se-ntâmple
să ne adunăm pe unda
veşnicei iubiri?

Câte să mai curgă vorbe fără sensuri
şi emoţii multe fără infinit–
„Fraţii mei de sânge”, preţuiţi poeţii
măcar în clipa tristă
ce duce spre mormânt…