SUFLETE MARTIRE ÎNTR-O ISTORIE NAȚIONALĂ ori ,,balaurul roșu,, își ridică capul

Maria Herța

Acum,liniștea le este veghe de-asupra mormintelor…
Anii, scurși în vremuri, au luat cu ei, în istorie, oameni și fapte. Oamenii războaielor și deportărilor, oamenii gulagului și înfometării. Marea majoritate, dintre ei, se odihnesc în vecie, care și pe unde le-a hărăzit soarta. Unora, destinul le-a hărăzit sfîrșitul prin siberii de gheață, altora, Dumnezeu i-a ajutat să-și odihnească trupul pe vecie, în cimitirile din satele lor de baștină…Chiar dacă nu-i nominalizăm în parte, să-i pomenim cu o lumînare aprinsă ori cu niște flori la morminte …
Istoria a aruncat în mlaștini și ,,călăul,,–comunismul, o dogmă neghioabă ce-a ucis și distrus atîtea destine omenești, nații și popoare.
N-a rezistat în fața istoriei această dogmă ucigașă: s-a prăbușit, fiind dusă pe ape, ca un gunoi puturos, lăsînd după ea marele coșmar al timpurilor încărcate de minciunile din care, nici astăzi nu putem scăpa.
Deportările…ca ,,dușmani ai poporului,, ori ,,culaci,,, în numele ,, luptei de clasă,,, comunismul s–a manifestat și-a rămas în memoria celor deportați, prin tortură, boli și foamete. Genocidul communist l-au simțit doar ei, acei trecuți prin deportări și umilințe. Este greu de imaginat, în special pentru generațiile ulterioare. Doar ascultînd, citind și răsfoind din analele istorice ne îngrozim. Să adunăm istoria localităților noastre în memorii, în analele istoriei noastre naționale, căci ,,balaurul roșu,, n-a fost decapitat definitiv… N-avem voie să dăm totul uitării!
,,Dușmani ai poporului,, ori ,,culaci,, erau și copiii—pentru ce trebuiau exterminați și ei? Prin ce amenințau guvernarea communist-stalinistă?
Sălbătăcia comunistă n-avea margini, ideologia comunistă, ascundea după ea, cruzime și crimele făcute în numele ei.
Ca un șarpe veninos, comunismul și dictatura lui dezastruoasă, avea nevoie de extindere, de locuri și suflete noi pentru ași vărsa teroarea și veninul. Din siberii de gheață și-a extins tentaculele și peste Europa.
Întotdeauna, istoria poartă în sine niște adevăruri și niște presupuneri, ce se opresc la cuvîntul ,, dacă,,…În cazul doctrinei comuniste e la fel.
Istoricii presupun:- dacă nu era trimis Lenin din vestul Europei, în Rusia, cu vestitul vagon sigilat și păzit… nu erau uciși atîțea oameni, primii pătimiți fiind chiar familia imperială…
…dacă nu venea Rbibentrop la Moscova în 1938, și nu semnau împreună cu Stalin, acea cîrdășie mîrșavă denumită ,,Protocol Adițional secret,, de împărțiri teritoriale…
…dacă… istoria putea fi alta, iar bolșevismul cu comunismul lui nu mai aveau de unde porni.
Acum, ce vedem în Ucraina, oare nu-și are rădăcini de pe-acolo, de la ,,dacă…? Ori, că R.Moldova este subiect al dreptului internațional și, doar ea, își poate alege viitorul, pe Rusia n-o interesează…
Oare nu vine un nou val de bolșevism-comunism cu noi pofte teritorial hegemoniste?