CONFERINȚA MACRO – 2014 – INTEGRAREA EUROPERANĂ PENTRU CETĂȚENI

Conferința MACRO-2014 – Integrarea europeană pentru cetățeniFES LOGO 4c

Expert-Grup în parteneriat Friedrich-Ebert-Stiftung din Moldova , a organizat a doua ediție a Conferinței MACRO – „Integrarea Europeană pentru Oameni”.

Conferința a fost structurată în trei panele – (1) Implicațiile economice și sociale cheie ale Acordului de Asociere cu UE, (2) Economia politică a reformelor: Cum pot strategiile pe termen lung să funcționeze?, (3) Sistemul de pensii din Republica Moldova: cine va plăti facturile pentru lipsa reformelor, în cadrul cărora s-a discutat despre riscurile și oportunitățile economice ale țării, dar și despre modul în care putem asigura un proces de integrare europeană care să servească interesului cetățenilor.

În cadrul conferinței a fost prezentat și Raportul de Stare a Țării 2014 – un document care analizează principalele tendințe și riscuri de dezvoltare ale țării în cele mai importante domenii: economie, piața muncii, capital uman, sectorul energetic, politica internă și externă, mediul ambiant și sistemul de pensionare. (vezi aici prezentarea Raportului.)

În primul panel, David Dalton, macroeconomist în cadrul The Economist Intelligence Unit, a declarat că Investițiile Străine Directe în Moldova ar trebui direcționate către sectoarele de export/produsele comerciabile, în timp ce Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, a subliniat că producătorii agricoli din Moldova ar trebui să sporească atenția asupra procesului de distribuție și asupra marketing-ului produselor.

În al doilea panel, Mircea Geoană, Președintele Institutului Aspen România și fost candidat la Președinția României, a declarat că Republica Moldova ar trebui să-și valorifice potențialul amplasării geografice, în special prin prisma portului Giurgiulești și să îl transforme într-un punct strategic de transport al mărfurilor în zona Dunăre – Marea Neagră. Victor Lutenco, Directorul Biroului Relațiilor cu Diaspora, a accentuat potențialul fondurilor deținute de reprezentații diasporei, care ar putea fi investiți în economia Republicii Moldova. Constanța Popescu, director de program în cadrul Expert-Grup, a oferit o incursiune privind provocările ciclurilor electorale pentru agenda reformelor sistemice în Republica Moldova.

În panelul trei, cu referire la reformarea sistemului de pensii, Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup, a accentuat necesitatea implementării unor ajustări parametrice (egalarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, modificarea formulei de calcul a pensiilor etc.) care trebuie să fie combinate cu intervenții structurale (dezvoltarea sistemului multi-pilon de pensii, diminuarea angajării informale etc.). Jörg Radeke, Consultant al German Economic Team Moldova, a urgentat autoritățile să restabilească principiul de bază în sistemul de pensii – „you get what you paid in” (primești ceea ce plătești).

Alte mesaje-cheie formulate în cadrul evenimentului s-au referit la importanța crucială a educației în valorificarea capitalului uman al țării, dar și a importanței previzibilității pentru domeniul afaceri.

În final, au fost menționați cei trei factori care vor putea crește Republica Moldova din interior: capitalul (investiții), forța de muncă și eficiența/productivitatea.