ION STURZA: DESPRE STRATEGIA DE COTROPIRE A MOLDOVEI

„E un război, aparent, invizibil, dar care a dat roade și astăzi noi suntem în circumstanțe foarte dificile în a stabiliza situația, a continua și a păstra acest curs, spre exemplu, european”, a declarat Sturza pentru Europa Liberă.

Fostul premier declară că, anul trecut, având anumite informații şi văzând că se pun capcane țării, guvernării, le-a spus anumitor oameni politici: „Să nu dați Banca, Aeroportul, să fiți atenți la mecanismele de spălare a banilor, să fiți atenți la coloana a cincea, care vine înspre Republica Moldova, vine pe linia dodonismului, vine pe linia lui Usatîi, vine pe altă linie”.

Sturza declară că aceasta e o strategie de cotropire a Republicii Moldova, dar, din păcate, nimeni nu a luat în serios avertizările de atunci și acum în fiecare zi explodează câte o bombă informatică care discreditează clasa politică, guvernarea.

Potrivit lui Ion Sturza, actuala guvernare se uită la partea economică, însă „Banca n-a devenit mai sigură, depozitele oamenilor și ale companiilor, în special de stat, astăzi nu este clar unde sunt ele. Aeroportul nu a început nici un program serios de investiții. Ideea inițială a fost nu de a acapara propriu-zis două obiecte economice și de a face bani pe seama lor, conceptul a fost să discrediteze prim-ministrul, guvernul, Republica Moldova”.

„Atunci când a venit guvernarea democratică în fruntea ţării, eu am avut o discuţie cu lideri şi le-am spus: „Fiţi atenţi, pentru că astăzi formulele de influenţă nu sunt atât de transparente şi vizibile. Nu acceptaţi tot felul de tranzacții sau contracte private economice. Nu acceptaţi compromisuri atunci când este vorba de proprietatea de stat, privatizarea”. Lucrurile acestea nu s-au ascultat. S-a intrat în tranzacții pe energetică, s-au făcut privatizări ilicite. Aceste lucruri astăzi vor veni în formă de propagandă împotriva liderilor politici şi împotriva guvernului”, a mai subliniat Sturza.

În opinia lui, noi nu avem oameni cu caracter la conducere, care să poată să impună legea, să impună regulile de joc, dar mai mult ca atât, ei sunt compromişi, sunt complicii acestor situaţii. „Noi avem, aparent, Preşedinte, Guvern, Parlament şi ar părea că ei guvernează. În realitate, există un stat paralel, alte centre de comandă, alţi proprietari ai Republicii Moldova, ei decid, ei dau indicaţiile dimineaţa la miniştri, la parlamentari”, a punctat Ion Sturza.