CICĂ VOTUL NOSTRU CONTEAZĂ, DAR…NU SCHIMBĂ PREA MULTE

Maria Herța

Întotdeauna cînd suntem chemați la vot ni se flutură în față lozinca: votul tău contează. Cît de mult contează votul nostru ne spune și Marc Twain:- Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm–votul nostru contează în cazul cînd se duce lupta doar pentru voturi și nu pentru minți lucide și înțelepte.
Cu adevărat, politica este o artă, care-i face pe oameni să creadă/ să nu creadă/ toate brașoavele și poveștile politicienilor ori să aibă dubii față de politicieni și partide. În matematică e mai simplu. Nimeni nu are emoții, părerea e aciași, fiind încrezuți că 2+2 este egal cu 4.
Să mai visăm și acum, în pragul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent, că partidele politice din R Moldova, cu viziuni doctrinare diferite, chiar diametral opuse, încorporate într-o nouă alianță, care se declară proeuropeană, vor fi mai unite, mai durabile în acțiuni și mai naționale, fără interese personale și de grup. Să visăm că viitorii membri plenipotențiali ai viitoarei Alianțe (Coaliție, sau cu altă denumire) nu se vor îneca la mal pe ultima sută de metri, ca actuala Coaliție, ori, și mai periculos, nu se vor destrăma prin Declarații deșarte , precum a fost cu destrămarea AIE-2 prin declarația lui Filat din 13.02.13 de la ora 13.
Uitați-vă în jur—vă place? R. Moldova este cel mai sărac stat din Europa, o bună parte din cetățeni sunt dezamăjiți în toate și în toți. Dacă cumva nu vă place, vorba vine: decît să înjurați întunericul, mai bine aprinde-ți cîte-o lumânare.
Regmurile totalitare, și cel comunist, și cel fascist, au fost susținute tot de cetățenii lor manipulați de propaganda acelor regimuri. Nu se pot schimba lucrurle spre bine în R. Moldova, atîta timp cît cetățenii ei nu vor conștientiza că sunt manipulați și nu vor pune mintea în mișcare. Atunci cînd majoritatea cetățenilor sunt de acord cu manipulările, cînd nu doresc să gîndească, nu se pot schimba lucrurile spre bine.
Pentru a schimba lucrurile în bine e nevoie ca noi, cetățenii, să ne schimbăm în bine: – să studiem politicienii și partidele politice; să conștientizăm evenimentele; să analizăm informația venită de la mass-media ”cumpărată și răscumpărată” de oligarhii comunisto-capitaliști și oligarhii, care se autonumesc ”anticomuniști”. Să conștientizăm, la rece, ce vrea piramida puterii de la Moscova. Mulți de acuma au și uitat că Armata Rusiei și cetățenii Rusiei au luptat în 1992 împotriva integrității teritoriale a R. Moldova, că avem o parte din teritoriu ocupat de Rusia,declarată partener strategic și soră aliată în CSI.
Guvernele statelor UE și SUA au acordat ajutoare sute de milioane de Euro și Dolari pentru a susține schimbarea în bine din R. Moldova. Unii, nu puțini, politiceni de la noi, care au guvernat R.Moldova alături cu marii activiști comuniști din perioada URSS, ”peste noapte” s-au făcut ”anticomuniști” și ”proeuropeni”. De n-ar fi fost sutele de milioane de Euro și dolari de la ”capitalismul în putrefacție” (dupa cum spuneau comuniștii în perioada urss), cîți politicieni și partide ”anticomuniste” și ”proeuropene” am fi avut la momentul actual!? Care e ponderea politicienilor și partidelor din R. Moldova în micile victorii, fără susținerea enormă venită de la occidentali ?
Ne bucurăm de unele victorii mărunte, dar mai e mult pînă la izbîndă. Nu odată am fost avertizați, uneori ni s-a spus clar, că mai avem foarte multe lucruri de schimbat, de refăcut .
Oficiali europeni, reprezentanții diverselor oficii financiar-bancare ne-au dat de înțeles foarte tacticos că parafarea și semnarea Acordului de aderare la UE nu dă garanții- gratis pentru viitoarea etapă de aderare. Trebuie să ne răsuflecăm mînecele și să muncim mult la noi acasă.
În schimb, moldovenii sub unele partide politice jubilează pe niște lauri deja devalorizați. Vor ajunge acești politicieni să înfăptuiască , peste mulți ani și aderarea proeuropeană? Aduceți-vă aminte că în 2005 comuniștii cu Voronin erau proeuropeni și prieteni cu Băsescu, apoi au devenit antieuropeni și antiromâni, acuma …? Ce va fi cu R. Moldova dacă Rusia i-ar ademeni cu ceva pe acești politicieni, care ”peste noapte” ” în 2009 au devenit ”proeuropeni” ?
Nu este o întrebare de baraj, în cazul cînd UE demult ne spune despre un partid al unității naționale, fără oligarhi și corupți, iar noi, măcar din interes, nu ne întrebăm:- Care-i partidul Unității naționale?

Se vorbește mult despre Unitate Națională, despre Unitatea Forțelor Proeuropene, iar de lavorbă pînă la faptă mai e mult. Să revenim în perioada alegirilor locale din 2011, în lupta pentru Primăria Chișinău împotriva lui Chirtoacă nu lupta doar Dodon, lupta aprig și un lider de partid ce se declară mare lupător pentru Unirea (cu România), practic susținîndu-l pe Dodon. Apoi,În Parlamentul R. Moldova, cînd la guvernare era AIE-1 și AIE-2, același Dodon deseori amenința că PL va fi scos de la guvernare, ca în 2013, cu adevărat,PL să fie distrus prin necesitatea ”reformării” PL-ului,prin niște trădări …Și iată acum, în 2014, se presupune să fie o nouă Alianță la guvernare, tot cu acei care au scos PL-ul de la guvernare, precum a cerut-o Dodon.
Nu putem merge continuu în haos și incertitudine, acum în perioada unor noi încărcături electorale. Suntem pe tabla de șah al jocului politic și geopolitic dus pe muchie de cuțit, unde este foarte important cine deține întîietatea, cine poate deveni un ȘTEFAN cel MARE sâ ne scape de rîia ce-a mare ce vine de la răsărit, să curețe țara de hoți și profitori, să dea toată pleava nomenclaturistă în bătaia vîntului, să nu mai revină la putere hoții și profitorii.
Noi, mulțimea, rămînem mai mult cu vise și speranțe. Pentru noi contează enorm de mult faptul cu ce rămînem după toate visele spălate de vremi.
Dacă totul, în perioada alegerilor parlamentare e doar un vis, vine și momentul cînd visul dispare, rămîne conștientizarea de ai greșit sau nu, e cazul real și pragmatic să nu te văicărezi, să nu devii victima propriilor deziluzii. Trebuie să încerci schimbarea de la tine pe potriva spusei biblice: Nu te mai ruga de Mine pentru pacea lumii, roagă-te pentru oameni să-și schimbe purtările.