MÂNA MOSCOVEI a pus MÂNA pe EuroTV // Noul investitor este Ilan Shor

Florin Driu (autor), Svetlana Maftei (autor

Posturile de televiziune EURO TV și Alt TV au fost preluate de ruși prin intermediul milionarul Ilan Shor. Conform unor surse din cadrul redacției, noii comanditari au înființat deja o redacția de limbă rusă la Euro TV și au renunțat la orientarea pro-România și pro-europeană pe care postul a avut-o.

Prima ședință de redacție la Euro TV  a avut loc – noul producător general, Dumitru Chitoroagă, a fost prezentat ieri angajaților actuali. El a confirmat pentru deschide.md că a primit oferta din partea noilor investitori și a dat și numele celui care l-a recrutat – Vladimir Novosadiuc.

foto: Dumitru Chitoroagă (sursa: facebook)

Dumitru Chitoroagă este cunoscut în massmedia locală ca un mare susținător al moldovenismuluistatalist. El s-a ocupat anterior de promovarea paginilor web moldovenii.md și Patrioții Moldovei.

Vladimir Novosadiuc, cel care i-a lansat oferta lui Chitoroagă, este și șeful subsidiarei Ria Novosti în Republica Moldova. Ria este o agenție de presă afiliată administrației de la Kremlin.

foto: Vladimir Novosadiuc (sursa:facebook)

Vladimir Novosadiuc a fost numit recent în Consiliului de Administrației de la Banca Socială, despre care se spune că este controlată de Ilan Shor. Președinte al Consiliului de Administrație la banca Socială este fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc. Despre ultimele mutări din conducerea Băncii Sociale, deschide.md a relatat în materialul intitulat Papuc, șef la banca lui Shor // Adjunct, un bulgar școlit la Moscova.

Shor mai deține Unibank și este și președintele Consiliului de Administrației al Băncii de Economii.

În context, merită de precizat că Unibank și Banca de Economii sunt singurele bănci care operează cu filiale în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, recent preluat de o companie controlată Constantin Basiuk,  un om de afaceri apropiat Kremlinului.

Conform unor surse deschide.md, EURO TV a fost preluat de la petrolistul Valentin Bodișteanu printr-un contract de investiții. De aceea, în momentul în care l-am rugat să confirme vânzarea postului, Valentin Bodișteanu a negat. “Dvs. Vedeți vreo schimbare în grila de emisie a EuroTV ?”, a încercat Bodișteanu să acopere tranzacția.

foto: Valentin Bodișteanu (sursa: moldpres.md)

Preluarea postului prin contract de investiții, nu prin vânzare directă explică de ce Departamentul Licențiere și Înregistrare al Consiliului Național al Audioviziualului au fost luați prin surprindere și au negat preluarea postului. Un reprezentant al Departamentului ne-a declarat răspiicat că la CCA nu există niciun dosar privind modificarea proprietarului EURO TV.

Contactată de reporterii deschide.md pentru a confirma contractul de investiții, responsabilul pentru relațiile cu presa al milionarului Ilan Shor, fosta prezentatoare Pro TV Natalia Cheptene, a promis că va reveni cu o poziție oficială. Până la ora publicării materialului (au trecut 3 ore de la solicitare) nu am primit niciun răspuns.

EURO TV a fost lansat ca post municipal, în timpul mandatului lui Serafim Urechean. Ulterior, a fost preluat de Iurie Roșca, pe fondul negocierilor care au precedat alianța dintre liderul PPCD și Vladimir Voronin președintele Partidului Comunist, Vladimir Voronin, în 2008.

În context, revine în ecuație Vladimir Novosadiuc, șeful Ria Novosti. Jurnalistul Ștefan Secăreanu a anunțat recent că, în prezent, Iurie Roșca scrie pentru Ria Novosti, pentru un salariu de 1.000 de euro lunar.