CUI ÎI ESTE FRICĂ LA CHIŞINĂU DE PAUL GOMA?

Cui îi e frică de Paul Goma?

Astăzi, la Palatul Republicii, a fost înmânat Premiul Național pentru 2014 celor opt laureați. În anii trecuți, Premiul Național a fost înmânat la zece personalități.

Cei opt premianți au fost agreați, în mare, de intelectualitate, de opinia publică. Publicul îi cunoaște, nu mai insistăm. Instituțiile de resort au propus pentru Premiul Național pentru literatură candidaturile lui Paul Goma și Emilian Galaicu-Păun. Acesta din urmă s-a retras din concurs în favoarea lui Goma. În ultimă instanță, Premiul Național pentru literatură nu a fost acordat!
În istorie au existat multe cazuri de premiere pe nedrept a unor lucrări și ignorare, din diferite considerente extraliterare, a unor autori de valoare, inclusiv la Nobel.
Dar să nu premiezi nicio persoană, nu s-a întâmplat niciodată… În favoarea lui Paul Goma, au votat doar 9 din 22 de membri ai Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional. Să credem că romanele lui Goma sunt total necunoscute pentru cei 13 din Comisie sau aceștia le consideră prea slabe pentru a fi premiate?
Înțelegem că unul din ultimele romane ale lui Goma, „Săptămâna roșie (28 iunie – 3 iulie 1940) sau Basarabia și evreii” a stârnit critici, autorul fiind acuzat de antisemitism, deşi la baza romanului stau documente de arhivă, dar nu ne-am gândit că forțe din afară pot influența decizia numitei Comisii. Dacă e trădare, trădare să fie, dar s-o știm și noi…

evz.md