FORBES: ROMÂNIA ARE UN POTENŢIAL URIAŞ ÎN IN-DUSTRIA IT. EA POATE DEVENI UN GIGANT AL ACESTEI INDUSTRII

În Europa de Est domeniul IT a cunoscut o evolutie spectaculoasa. De exemplu, Romania ar putea deveni o adevarata forta in industria IT, datorita specialistilor in domeniu si a numeroaselor start-up-uri de succes, potrivit revistei Forbes.

In Marea Britanie, tabloidele si unii politicieni au atras atentia ca romanii vor lua cu asalt statele din Vest incapend cu 1 ianuarie 2014, odata cu ridicarea restrictiilor de munca.

Acest lucru nu s-a intamplat, iar revista Forbes sustine ca exista posibilitatea ca Romania sa devina o comunitate infloritoare de start-up-uri, deoarece detine resurse bogate si specialisti in IT, dar si o cultura antreprenoriala deosebita.

Forbes mentioneaza platforma RomanianStartups.com, care ofera o scurta privire in acest domeniu, avand inscrise in baza de date 169 de start-up-uri, 30 de evenimente si cinci incubatoare de afaceri.

Twotap.com, Moqups.com si The Pole sunt exemple concrete date de jurnalistii de la revista Forbes. Jurnalistii de la Forbes mai adauga la aceasta lista si uberVu, o platforma de marketing pentru retele sociale infiintata de trei romani, care a fost cumparata de compania canadiana HootSuite.

Potrivit sursei citate, aceasta tranzactie a fost evaluata de presa de specialitate la 15-20 milioane de dolari.

„Europa de Sud-Est, dar mai ales Romania, reprezinta urmatorul val in domeniul start-up-urilor”, a apreciat Paul Ford de la SoftLayer.

Forbes mai scrie ca Romania are mai multe avantaje pentru a deveni lider in acest domeniu: se afla pe locul al cincilea in lume in ceea ce priveste viteza de Internet, costurile sunt de cinci ori mai mici decat in statele din vestul Europei, iar forta de munca de aici este inalt calificata in domeniu.

In plus, multi dintre absolventii scolilor si facultatilor tehnice sunt recrutati de companii mari precum Adobe, Intel, Microsoft, Electronic Arts si Amazon, care detin filiale in Romania.

Forbes mai scrie ca in cazul in care unele start-up-uri romanesti se vor extinde in intreaga lume, atunci Romania se va transforma intr-un adevarat gigant IT.

Sursă: Manager.ro