DEZVĂLUIRI INCENDIARE ALE FOSTULUI SPION SOVIETIC GRU VICTOR SUVOROV: DE CE FEDERAȚIA RUSĂ S-AR PUTEA PRĂBUȘI ÎN CEL MULT UN AN DE ZILE

Strategia utilizarii resurselor sale energetice în calitate de instrumente de influenţă în politica externă ar putea să se intoarca împotriva autorului acestei tactici, susţine scriitorul şi fostul spion sovietic GRU, Vladimir Rezun (cunoscut sub pseudonimul Viktor Suvorov).
Autor al unor romane precum Spărgătorul de gheață si Aquarium, Suvorov a vorbit pe acest subiect intr-un interviu pentru gordonua.com.
“Dacă arabii arunca pe piata șuvoaie de titei ieftin , prăbușirea Federației Ruse este garantată in cel mult un an”, a declarat fostul spion in interviu.
“Ma bazez pe paralelele istorice. Uniunea Sovietică a promovat o politică externă agresivă, a trimis trupe în Afganistan și s-a prezentat in fata lumii ca o suprarputere mondiala. Apoi, al 40-lea președintele american, Ronald Reagan, si-a adunat consilierii și a decis să facă presiuni asupra Arabiei Saudite pentru a scădea prețul petrolului. America era la acea vreme principalul furnizor de arme in Arabia Saudita, iar arabii, la randul sau, isi tineau banii in SUA”- a explicat fostul ofițer GRU.
Viktor Suvorov este de părere că, în cazul în care prețul de pe piața mondială se prabuseste, Rusia va colapsa, pentru că in afara de “petrol, gaze, și păpuși Matrioska, aceasta tara nu produce nimic altceva.”
“Este evident ca pentru a-si pune in aplicare planul sau ucrainean, Putin a pornit de la premiza că politica externă a lui Obama este indecisa și ca acesta nu va utiliza metoda lui Reagan. Se pare insa că Obama este decis s-o foloseasca. Remarc faptul ca SUA nu dau cu bata, desi aceasta este foarte mare. Pur și simplu cade la intelegere cu Arabia Saudită.”, explica Suvorov.
În 2008, cotațiile pertolului au scăzut de la 140 la 36 de dolari intr-un interval de șase luni. Pentru SUA reducerea pretului petrolului sub costul de extragere al titeiului de șist, care în această țară variază intre 70 si 80 de dolari, este problematic. Pe de alta parte fata de nivelul actual – 101-107 dolari/baril scaderea cu 10-20 de dolari este acceptabila. La randul sau, Arabia Saudită ramane cu buget echilibrat si la un pret de 85 de dolari pe baril, spun analistii Merrill Lynch.
Amintim ca președintele Barack Obama a vizitat în week-end Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu Regele Abdullah. Aceasta intalnire a dat naștere unor speculații privind posibilitatea ca Arabia Saudită sa spijine Statele Unite in intentia sa de sanctionare a Rusiei prin marirea productiei.
Prin urmare, SUA ar putea vinde pe piața mondială 500 de mii de barili de petrol in fiecare zi, scazand prețul pe baril cu 10 dolari. În acest caz, veniturile anuale din exporturile de energie ale Rusiei vor scădea cu 40 miliarde de dolari, ceea ce este egal cu 2% din PIB. Este suficient pentru a lovi serios economia Rusiei.
Din partea Arabiei Saudită este nevoie pur si simplu sa mențina producția de petrol la același nivel. Potrivit unor experți, Riyadh-ul ar putea sustine SUA in acest demers, deoarece este nemulțumiț de acțiunile Rusiei pe plan extern, care sprijină dușmanii săi – regimurile din Siria și Iran.

Sursa: incomemagazine.ro