„A FOST OM…” – ASTA SĂ SCRIEŢI PE LESPEDEA MEA DE MORMÂNT (Dumitru Matcovschi)

matcovschi1

„A fost om…” – asta sa scrieti pe lespedea mea de mormant – spunea poetul Dumitru Matcovschi, intr-un interviu dat acum cativa ani. Slabit si abia rasufland, el se impacase cu gandul ca sfarsitul ii este aproape, spun cei care l-au cunoscut. A trait modest, dar a luptat destoinic pentru o Basarabie romana. Nu si-a mai vazut, insa, visul implinit. In schimb ne-a lasat opere pe care le cantam si le recitam. Cu totii ne mandrim ca am avut un Matcovschi al nostru.

S-a grabit parca sa imbatraneasca… Dumitru Matcovschi a plecat din viata indemnandu-ne sa ne bucuram de ce mai avem.

Cu cativa ani in urma, obosit, parca de povara anilor, Dumitru Matcovschi vorbea despre moartea sa ca despre un lucru firesc.

A avut o viata zbuciumata. S-a nascut inainte de razboi, in 1939, si de atunci toata viata i-a fost o lupta. A copilarit pe malul Nistrului…

Apoi a regretat ca Nistrul ne-a sfasiat in doua aceasta bucata de pamant.

A luptat pentru aducerea grafiei latine acasa si a tot plans Basarabia in versurile sale, sperand sa vada o Romanie Mare. Nu si-a mai vazut visul implinit.

In 2009, poetul a primit de la presedintele Romaniei ordinul pentru merit cultural, una dintre cele mai importante disctinctii ale statului.

Poetul a iubit femeia si a cantat-o in cel mai induisator mod.

S-a lasat cucerit si de toamnele din Moldova, nu in zadar a fost numit poetul toamnelor.

Versurile lui Matcovschi au innobilat piesele celor mai iubiti interpreti – Ion si Doina Aldea-Teodorovici, Ion Suruceanu, formatia Noroc, Catharsis, Anastasia Lazariuc si Stefan Petrache.

Matcovschi a trait modest, iar intr-un interviu spunea chiar ca n-ar fi rau ca pe mormantul sau prietenii sa scrie un singur cuvant – „Saracul”.

In 1989, Moldova a fost la un pas de a-l pierde pe Matcovschi, atunci poetul a trecut printr-un accident cutremurator, a stat in coma aproape o jumatate de an si a suportat mai multe operatii pe creieri. Atunci pana si medicii s-au mirat cand si-a revenit, de parca ar fi inviat din morti.

Poetul si-a purtat zbuciumul in suflet pana in ultimele sale zile.

PROTV