LOVITURĂ DE STAT ÎN R MOLDOVA. BRUXELLESUL ŞI BUCUREŞTII REACŢIONEAZĂ

lovitura-de-stat-in-r-moldova-voronin-filat

Ziua veche.ro

Bruxellesul şi Bucureştii reacţionează dur la lovitura de stat din Republica Moldova orchestrată de partidul lui Vlad Filat (PLDM) şi comuniştii lui Voronin.
O serie de măsuri legislative adoptate recent în Republica Moldova, printre care şi votarea unui amendament la legea privind Curtea Constituţională ce permite înlăturarea judecătorilor care nu au “încrederea” parlamentului, reflectă un tipar nou de luare a deciziilor la Chişinău, în care instituţiile statului au fost folosite în interesul câtorva, se menţionează într-un comunicat comun al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi al comisarului european pentru extindere, Stefan Fule, dat publicităţii vineri seara.
“Am aflat cu profundă preocupare de adoptarea unui amendament la legea privind Curtea Constituţională a Republicii Moldova care permite înlăturarea judecătorilor din Curtea Constituţională dacă aceştia nu au “încrederea” parlamentului. Această lege, ca şi un număr de alte legi importante, care aduc atingere unor chestiuni fundamentale precum funcţionarea democraţiei Republicii Moldova, au fost adoptate cu multă grabă, fără a consulta în mod adecvat societatea civilă şi fără a ţine cont de standardele europene privind reforma constituţională, în special cele ale Comisiei de la Veneţia”, se apreciază în declaraţia comună a celor doi înalţi oficiali europeni.
În acest sens, precizează Ashton şi Fule, UE împărtăşeşte pe deplin preocupările exprimate de preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, în comunicatul dat publicităţii vineri. “Înţelegem că aceste legi, pe lângă măsurile care îi afectează pe judecătorii Curţii Constituţionale, includ măsuri privind legea electorală, pragul electoral necesar pentru intrarea partidelor în parlament, atribuţiile premierului interimar de a demite miniştri şi şefi de instituţii, precum şi o schimbare în statutul Centrului Naţional Anticorupţie. Asta urmează un tipar nou îngrijorător de luare a deciziilor în R. Moldova, reflectat şi în alte recente schimbări legislative, în care instituţiile statului au fost folosite în interesul câtorva”, adaugă şefa diplomaţiei europene şi comisarul european pentru extindere.
Ei îşi reiterează preocuparea că aceste măsuri “aplicate fără pregătirea sau consultarea corespunzătoare, ar putea constitui o ameninţare pentru independenţa unor instituţii naţionale cheie şi un obstacol pentru continuarea dezvoltării democratice a R. Moldova şi stabilitatea statului de drept”. “Facem apel la liderii politici ai Republicii Moldova să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv realizarea aspiraţiilor ţării”, conchid cei doi înalţi oficiali europeni.

BUCURESTI – CONSILIERUL PREZIDENTIAL IULIAN CHIFU: DRUMUL SPRE UE, DEFINITIV COMPROMIS

Oficialii de la Bucureşti sunt îngrijoraţi, după ce, în Parlamentul de la Chişinău, PLDM a votat împreună cu PCRM un proiect de lege care prevede că judecătorii Curţii Constituţionale ar putea fi demişi de Legislativ. Consilierul preşedintelui român, Traian Băsescu, Iulian Chifu, a menţionat că “tăvălugul de la Chişinău nu se mai opreşte”. “Nici măcar faţă de Curtea Constituţională nu mai există respect. Drumul spre Uniunea Europeană pare definitiv compromis pentru Republica Moldova, prin atacuri fundamentale la adresa statului de drept”, se spune într-un mesaj al oficialului.
Potrivit lui Chifu, ridicarea mandatelor judecătorilor Curţii Constituţionale este inacceptabilă.
“Atacul la stabilitatea componenţei Curţii Constituţionale, a atribuţiilor sale, la inamovibilitatea judecătorilor Curţii este inacceptabil într-un stat de drept. Republica Moldova a căzut la nivelul cel mai de jos al iresponsabilităţii politice a liderilor săi şi-şi compromite complet viitorul european. Că PCRM a intrat în horă înţeleg, că alţi parlamentari, partide şi lideri responsabili şi pretins democraţi o fac… electoratul vede şi va sancţiona pe măsura faptelor”, spune Iulian Chifu.
De asemenea, consilierul lui Băsescu menţionează că toate acţiunile politice de la Chişinău denotă o lipsă de respect faţă de instituţiile statului şi au la bază ambiţii personale.
“Orbecăială fără ţintă şi legea bunului plac. Lipsă de respect pentru orice instituţie, creşterea artificială a pragului la orice nivel, mezalianţe şi razbunări personale. Asta e iresponsabilitate calificată a oricărui om de stat. Iar Curtea Constituţională e intangibilă şi hotărârile sale sunt respectate. Asta pentru a respecta Constituţia. Dacă poţi demite judecătorii după bunul plac al politicienilor şi a Parlamentului, intri în anomie. Lipsa regulilor, a legilor, a referinţelor. Bunul plac. Şi asta nu e regulă europeană, ci profund ruptă din regula bunului plac al liderilor autoritari”, mai adaugă oficialul român.

DECLARATIA PRESEDINTELUI COMISIEI DE LA VENETIA, GIANNI BUQUICCHIO

Am fost pus la curent, astăzi (3 mai – nr.red.), cu privire la adoptarea în prima lectură a proiectului de Lege cu privire la Curtea Constituţională a Moldovei. Potrivit acestui amendament, Parlamentul ar putea ridica mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale cu votul a 3/5 din deputaţi, în cazul în care judecătorii pierd ”încrederea” Parlamentului.
O astfel de prevedere vine în contradicţie directă cu Standardele Europene privind justiţia constituţională şi reprezintă o încălcare evidentă a articolului 137 din Constituţia Moldovei. Instituţia curţii constituţionale are sarcina de a verifica activitatea Parlamentului. Supunerea judecătorilor curţii la necesitatea ”încrederii” din partea parlamentului vine în contradicţie evidentă cu scopul în sine al unei curţi constituţionale.
Încurajez Parlamentul cu insistenţă să nu adopte această lege. Decizia privind constituţionalitatea acestei norme îi aparţine componenţei curente a Curţii Constituţionale.

MIHAI GHIMPU: LOVITURA DE STAT. R MOLDOVA, RASTIGNITA

“Noua coaliţie roşu-verde, PLDM-PCRM, a dat o adevărată lovitură de stat. În săptămâna patimilor, în vinerea, când a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, gadîrcii, sub conducerea Despotului, împreună cu comuniştii şi filaţii, au răstignit în Republica Moldova statul de drept. Votul gadîrcilor este plata pe care o plătesc pentru cei 30 de arginţi ai lui Iuda, primiţi de la Vlad Filat“, a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.
“Cu alte cuvinte, astăzi au fost adoptate legi, care să ne certe definitiv cu Uniunea Europeană, adică, să schimbe vectorul nostru de politică externă şi să ne întoarcă cu faţa spre Rusia, să pună capăt luptei cu corupţia şi statului de drept, să pregătească terenul pentru alegerile anticipate. Ceea ce şi-a dorit Voronin, a fost îndeplinit de Filat.
Lovitură în statul de drept, lovitură în Democraţie, lovitură în cursul european, lovitură în speranţa oamenilor, care majoritatea trăiesc sub nivelul sărăciei. Iată ce au făcut astăzi liberal-democraţii lui Filat împreună cu comuniştii, iată “calităţile” Despotului. Numai un Despot poate adopta legi pentru a distruge Curtea Constituţională, numai Filat-despotul nu vrea să recunoască inamovibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale, fără de care nu putem vorbi despre un stat de drept şi democratic, numai un despot dă împuterniciri unui Prim-ministru interimar funcţii suplimentare anticonstituţionale, în situaţia în care Guvernul în întregime nu are aşa împuterniciri, fiindcă este demis şi atribuţiile sale sunt foarte limitate şi clar descrise în articolul 103 al Constituţiei. Numai un despot conduce prin telefon şi nu prin intermediul legii. Numai un Despot pune în capul mesei puterea şi averea, corupţia, contrabanda şi ia sub controlul său organele, care au misiunea să lupte cu aceste fărădelegi. Numai un Despot ca V. Filat a putut fi şi este mai autoritar decât chiar nomenclaturiştii sovietici de după Lenin şi Stalin”, a mai spus preşedintele PL, Mihai Ghimpu.

MARIAN LUPU: CE SPUN OFICIALII DE LA BUCURESTI, REACTIE FIREASCA

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, susţine că acţiunile comune ale PLDM şi PCRM care au avut loc în Parlament alertează partenerii europeni. Potrivit liderului PD, declaraţia oficialilor de la Bucureşti, dar şi a celor din Uniunea Europeană denotă un mesaj clar şi direct că relaţiile cu UE s-au deteriorat puternic.
“Ce spun oficialii de la Bucureşti este o reacţie firească. Am avut multe telefoane de la ofiali de rang înalt de la Bruxelles. O reacţie neformală deja există, oamenii şi-au pus mîinele în cap cînd au văzut ce s-a votat astăzi în plen. Pot să presupun că la începutul săptămînii viitoare ne vom aştepta şi la o reacţie ofială de la partenerii europeni. Cred că declaraţia celor de la Bucureşti, dar şi celor din UE relevă un mesaj clar şi direct că acţiunile PCRM şi PLDM arată că ei sînt groparii Moldovei şi a parcursului European”, a menţionat Lupu.
Totodată, liderul PD declară că oficialii europeni se arată deranjaţi de instabilitatea politică din ţara noastră, menţionînd că din partea lor a venit chiar şi un ultimatum. “Sunt sigur că azi s-a redus la zero tot ce s-a făcut timp de trei ani. S-ar putea ca ţara noastră să ajungă în aceeaşi situaţie cu UE, echivalentă cu cea a Ucrainei. S-a menţionat clar că dacă pînă la începutul lunii mai la Chişinău nu se ajunge la o stabilitate a situaţiei se pune în mare pericol continuare procesului de negocieri asupra Acordului de asociere”, a specificat Marian Lupu.
“În pofida faptului că am auzit astăzi cîte ceva de la Comisia de la Veneţia, ori săptămîna viitoare, ori după sărbători, cred că vom avea parte de o paradă întreagă de declaraţii din partea europenilor. Partenerii noştri urmează să decidă care vor fi relaţiile de colaborare cu ţara noastră în viitor”, a mai adăugat liderul democraţilor.

VINEREA NEAGRA DIN PARLAMENT

Parlamentul de la Chişinău a abrogat vineri hotărârea prin care acum două săptămâni a fost numit procurorul general, după ce funcţia respectivă a fost vacantă timp de trei luni. O comisie creată săptămâna trecută pentru a verifica circumstanţele votului, după ce unii deputaţi au contestat corectitudinea acestuia, a constatat că pentru Corneliu Gurin au votat mai puţin de 51 de deputaţi, aşa cum se anunţase din prezidiu. În plus, comisia a pus la îndoială şi veridicitatea datelor din CV-ul lui Gurin.
Pentru abrogarea hotărârii prin care a fost numit Gurin au votat deputaţii comunişti (PCRM) şi cei din Partidul Liberal Democrat. Ultimii, acum două săptămâni au votat pentru numirea noului procuror general.
Deputaţii PLDM şi cei comunişti au votat vineri în comun mai multe proiecte controversate, precum cel care prevede renunţarea la sistemul electoral mixt, care acum două săptămâni fusese instituit inclusiv cu voturile deputaţilor PLDM, dar şi care prevede majorarea pragului electoral la alegerile parlamentare de la 4% la 7% pentru partide şi de la 7-9% pentru blocurile electorale, în funcţie de numărul de partide din care sunt formate, la 9-11%.
De asemenea, cele două formaţiuni au votat şi trecerea Centrului Naţional Anticorupţie din subordinea parlamentului în cea a guvernului, după ce instituţia a trecut în anul 2012 printr-un proces de reforme, care a prevăzut inclusiv trecerea instituţiei sub controlul parlamentului.