9 MAI – ZI DE DOLIU NAŢIONAL ÎN BASARABIA

. zi-tricolor_doliu

PMAN ne-a eliberat de URSS

Platforma Civică Acţiunea 2012 îşi exprimă nemulţumirea şi indignarea faţă de autorizarea manifestaţiilor organizate de către Ambasada Rusiei în Republica Moldova la data de 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
În acest sens, având la bază hotărârea Parlamentului din 12 iunie 2012 cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste, Acţiunea 2012 cere autorităţilor abilitate anularea concertului în cadrul căruia aceste simboluri vor fi „omagiate” şi sancţionarea celor care încă le folosesc.
Spaţiu cheie în anii 89-90 ai luptei pentru limbă şi independenţă faţă de URSS, Piaţa Marii Adunări Naţionale a devenit în timp un simbol al celui de-al doilea stat românesc, simbol care este subminat şi sfidat odată cu aceste acţiuni de elogiere a unui stat ce a provocat milioane de morţi în timpul existenţei lui.
În momentul în care criza politică din Republica Moldova s-a acutizat, iar instituţiile statului nu-i pot asigura integritatea teritorială, facem apel către societatea civilă spre a lua atitudine în faţa unor astfel de acţiuni umilitoare. Ziua de 9 mai în Republica Moldova are drept să existe doar ca şi zi neagră în calendar, spre memoria celor care au căzut pradă războiului. De aceea cerem insistent: 9 mai – zi de doliu naţional.
Reprezentantul platformei unioniste, Pavel Munteanu, a menţionat: „Desfăşurarea unui concert într-un spaţiu cu o mare încărcătură simbolică naţională este o insultă adusă fiecăruia dintre noi. Părinţii noştri au ieşit în stradă cu zecile de mii, pentru ca după aproape 22 de ani să domine secera şi ciocanul comunist în acest spaţiu? Piaţa Marii Adunări Naţionale ne-a eliberat de URSS, cerem să nu se uite acest lucru.”
Amintim că, Platforma Civică Acţiunea2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.