,,CUPA UNIRII” la CHIŞINĂU. FOTBALUL ROMÂNESC NU ARE FRONTIERE

cupa-unirii

12 echipe formate din tineri unionişti au concurat sâmbătă, la Chişinău, în turneul de fotbal ,,Cupa Unirii”. Unirea Bălţi, Faptă nu Vorbă, Spartanii, Arhiva Naţională, Red Dogs Basarabia, Oastea Fiară, Dacia, Clubul Liceenilor Liberali, FC Prut, Plutonul Rapidiştilor, Băieţii Veseli şi Gruppo Chişinău au participat într-o competiţie sportivă organizată sub egida Platformei Civice Acţiunea 2012, cu obiectivul de a iniţia tinerii cu viziuni patriotice în procesul reunirii celor două state româneşti, precum şi de a-i stimula în vederea implicării în evenimente care vizează revenirea Basarabiei acasă, se arată într-un comunicat de presă al coaliţiei unioniste.
,,Şi fotbalul uneşte, iar asta a fost demonstrat în teren. Acest turneu se înscrie într-o serie de acţiuni unioniste care au menirea să consolideze şi să mobilizeze rândurile tinerilor unionişti, antrenându-i în procesul de promovare şi sprijinire a românismului în Republica Moldova, scopul fiind reunirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-un singur stat”, a precizat Sergiu Croitor, unul dintre organizatorii competiţiei turneului.
Evenimentul care a avut loc la 27 aprilie, în Sectorul Ciocana, în incinta unui centru comercial MEGAPOLIS MALL, s-a înscris în seria de acţiuni organizate de către Platforma Civică Acţiunea 2012 cu ocazia Zilei Tricolorului, sărbătoare instituită în Republica Moldova din anul 2010.

FOTBALUL ROMÂNESC NU ARE FRONTIERE

fotbal-rom-1

Trofeul Unirii

Pe fonul scandărilor unioniste ale suporterilor adunaţi să-şi susţină formaţiile favorite, echipele Dacia şi Dinamo din Chişinău, împreună cu Băieţii Veseli din Iaşi au învins în cadrul mini-turneului de fotbal „Cupa Unirii”. Eveniment sportiv ce a reuşit să adune suporteri ale echipelor de fotbal de pe ambele maluri ale Prutului, alături de tineri din diferite organizaţii obşteşti şi politice, care au demarat o adevărată luptă în vederea cuceririi Trofeului Unirii.

fotbal-rom-2

Echipa Băieţii Veseli, Iaşi

Iftode Bogdan, membrul echipei din Iaşi, spune că nu este pentru prima dată la Chişinău şi că vine des pentru a-şi vizita prietenii şi a participa alături de ei la diferite acţiuni sportive şi nu numai, menţionând că atât galeriile cât şi oraşele, Chişinău şi Iaşi, sunt înfrăţite. De asemenea, Bogdan s-a arătat indignat de faptul că frontiera dintre cele două state româneşti continuă să fie o barieră în calea socializării şi cunoaşterii reciproce între românii de pe ambele maluri ale Prutului: “prietenii mei din Chişinău ajung mai greu la Iaşi din cauza vizelol, iar eu nu mă simt într-o țară străină aici şi nu consider corect că ori de câte ori vreau să vin la Chişinău trebuie să deţin paşaportul”, a declarat acesta.

fotbal-rom-3

Echipa Dacia Chişinău

Teut Vasile, capitanul celei mai bune echipe unioniste din acest an, Dacia Chişinău, crede că asemenea acţiuni sunt binevenite pentru tinerii de pe ambele maluri ale Prutului, dar nu le considera îndeajuns pentru realizarea idealului Unirii, de aceea el se aşteaptă la mai multă implicare nu doar din partea societăţii civile dar şi a autorităţilor. De asemenea, una din dorinţele lui Vasile este să vadă şi echipele de fotbal din cele două state româneşti în cadrul aceluiaşi campionat naţional.
Co-organizatorul mini-turneului de fotbal, Sergiu Croitor, a declarat că această competiţie sportivă reprezintă evenimentul care încheie seria de acţiuni coordonate sub egida Platformei Civice Acțiunea 2012, organizate cu ocazia Zilei Tricolorului. Datorită succesului din acest an, mini-turneul de fotbal “Cupa Unirii” nu este la ultima sa ediţie. Astfel, coordonatorii proiectului au precizat că vor continua să organizeze şi alte ediţii în cadrul cărora să adune şi mai multe echipe.
Acesta a mai adăugat că “mini-turneul de fotbal “Cupa Unirii” a dovedit că fotbalul românesc nu are frontiere şi a reuşit să adune un număr considerabil de tineri ce simt româneşte”. Aceştia au venit din mai multe localităţi ale Republicii Moldova şi România cu scopul de a marca Ziua Tricolorului la Chişinău.
InfoPrut aminteşte că Patforma Civică Acţiunea 2012 este o coaliţie de ONG-uri unioniste care a marcat Ziua Tricolorului prin mai multe activităţi, printre care se regăsesc următoarele: flash-mob cu genericul „Uniţi sub tricolor” (L. T. „Natalia Dadiani”), concurs de creaţie „Îmi iubesc tricolorul pentru că…”(Colegiul de Informatică), expoziţie de pictură „Chipuri tricolore” (L. T. „Traian”), expoziţie de desene intitulată „Tricolorul – simbolul care ne uneşte” şi proiecţie de film (L. T. „Mihai Eminescu”). Acţiunile menite să promoveze tricolorul şi subiectul unirii au debutat prin campania „Tricolor pentru şcoala ta”, în cadrul căreia au fost implicate peste 100 de instituţii de învăţământ din Republica Moldova.

Nicu Guşan
Info Prut