(PRESA EUROPEANĂ) MOLDOVA, SPĂLĂTORIA DE BANI A MAFIEI RUSE

filat-barroso

Moldova a demarat o investigaţie penală într-un caz de spălare de bani în care este implicată cea mai mare bancă a ţării, mafia rusească şi şase ţări din Uniunea Europeană, susţine publicaţia EU Observer.

– Peste 50 de milioane de dolari au tranzitat Moldova prin Banca de Economii, în drum spre conturile din opt ţări ale Mafiei Ruse.
– Centrul Naţional Anticorupţie a demarat o anchetă în decembrie 2012, dar nu a blocat niciun cont şi nu dezvăluie numele suspecţilor.
– Scandalul pune sub semnul întrebării toate proiectele de integrare europeană ale Republicii Moldova.

Mişcarea s-a făcut ca urmare a plângerii înregistrate de procuratura moldovenească în luna iunie din partea unei firme de investiţii financiare, Hermitage Capital Management, cu sediul în Marea Britanie.

Din documentele obţinute de Hermitage rezultă că o grupare de crimă organizată din Rusia – numită grupul Kluyev – a virat în două conturi deschise la Banca de Economii a Moldovei, în anul 2008, 53 de milioane de dolari, bani delapidaţi dintr-un cont deschis la banca rusească Krainii Sever. În acelaşi timp, cei de la Hermitage Capital au indicat că, ulterior, banii din Moldova au fost transferaţi în multiple conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, dar şi în Elveţia şi Honk Kong.

Niciun cont blocat, niciun suspect deconspirat
Centrul Naţional Anti-Corupţie a răspuns într-o declaraţie scrisă publicaţiei EU Observer că o cercetare penală a fost demarată de instituţie în luna decembrie a anului 2012, sub acuzaţia de spălare de bani, iar cazurile suspecţilor se află în cercetare. De asemenea, CNA declară că niciun cont nu a fost blocat ca urmare a acestei investigaţii, iar numele celor implicaţi nu pot fi devăluite din cauza „prezumţiei de nevinovăţie”. În schimb, CNA afirmă că acest caz este monitorizat inclusiv de premierul Vlad Filat, date fiind implicaţiile sale.

În acelaşi timp, Banca de Economii a Moldovei, cu capital majoritar de stat, cea mai mare instituţie de credit a ţării, a intrat într-un alt scandal, privind creditele neperformante acordate, şi este într-o situaţie critică.

Fostul director al BEM, Grigore Gacichevici, care a condus banca în timpul tranzacţiilor efectuate de grupul Kluyev, a fost oprit să plece de pe aeroportul din Chişinău săptămâna trecută, tocmai din cauza creditelor fără acoperire acordate unor firme offshore, trimiţând banca înspre colaps.
Moldova, prinsă între Rusia și Occident
Toate aceste elemente sunt parte a unei afaceri cu consecinţe dramtice pentru relaţiile Rusiei, atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu Statele Unite. Cei de la Hermitage susţin că membrii grupului Kluyev au delapidat sute de milioane de euro de la fiscul rusesc şi au conspirat cu lideri ai Federaţiei Ruse să îl ucidă pe Serghei Magniţki, expertul în contabilitate şi audit al firmei Firestone Duncan, reprezentând consilierul de investiţii al companiei Hermitage Capital Management, cel care a dezvăluit schema imensei fraude.

Ca urmare a acestui caz Statele Unite au introdus o interdicţie de acordare a vizelor pentru oficialii ruşi implicaţi în imensa acţiune de delapidare, lucru care a declanşat furia Moscovei, care s-a considerat insultată şi a răspuns printr-o lege care interzice adopţia copiilor ruşi de către cetăţeni americani. Mai multe parlamente ale statelor membre ale UE cer aplicarea aceluiaşi tratament pentru funcţionarii corupţi din Rusia, iar autorităţile din cele şase state ale comunităţii europene, plus Elveţia, au demarat cercetări pentru a determina traseul exact al sumelor delapidate.
„Şeful Hermitage Capital, Billy Browder, pune sub semnul întrebării chiar şi relaţia Uniunii Europene cu Republica Moldova, prin prisma acestui caz. Premierul Vlad Filat speră să semneze în această toamnă acordul de asociere şi comerţ liber cu UE, în luna noiembrie şi, de asemenea, trage speranţa că în acest an se vor produce paşii decisivi pentru ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul comunitar”, scrie EU Observer.

„Moldova este un punct cheie în tranzitul pentru spălarea banilor din cazul Magniţki, deci o investigaţie reală în această ţară va spori posibilităţile organelor legale europene de a dezvălui şi aresta persoanele care au stat în spatele acestei reţele criminale”, declară Browder pe site-ul său. „Ce vor face sau nu vor face autorităţile moldovene în acest caz va fi testul care va demonstra dacă ei pot fi parteneri de încredere pentru integrarea ulterioară în structurile europene”.

Cine a fost Serghei Magniţki?
Serghei Leonidovici Magniţki era un expert în contabilitate şi audit, angajat al companiei de consiliere în investiţii a celor de la Hermitage Capital, Firestone Duncan, care a dezvăluit fraudele, hoţiile şi încălcările drepturilor omului de către oficiali ai Federaţiei Ruse, complici cu mafia locală. El a fost arestat în noiembrie 2008, după ce a fost hărţuit de miliţie şi mafia rusă, şi a murit în închisoare cu 7 zile înainte de expirarea termenului de un an prevăzut de legislaţia rusă pentru reţinerea fără proces a unei persoane. Cazul său a devenit celebru şi a dus la adoptarea Legii Magniţki de către guvernul american, privind interdicţia de a călători în SUA pentru oficialii ruşi implicaţi în acest caz. Luna trecută, Financial Times a publicat un editorial în care se spune că „acest caz este unul ieşit din comun, care conţine şi documentează faţa întunecată a Putinismului şi girează ideea impunerii de sancţiuni împotriva oficialilor implicaţi şi de către ţările UE”.

Valentin Buda via EU Observer