CÂNTEC DE EXCEPŢIE: ION PALADI ŞI ORCHESTRA LĂUTARII DE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI – „DORUL BASARABIEI”

Paladi

Muzica: Răzvan Mitoceanu
Text: Mariana Honceru

Pe, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, interpretul de muzică populară, Ion Paladi a lansat videoclipul la piesa „Dorul Basarabiei”, pe care o cântă împreună cu orchestra Lăutarii

Videoclipul relatează povestea unei fete şi a unui băiat care s-au îndrăgostit pe când erau mici. Atunci fata i-a dăruit băiatului fundiţa cu tricolor, iar băiatul îi dăruieşte o floare. Soarta însă i-a despărţit pe cei doi atunci când între Basarabia şi România au fost fixate hotare. Locul întâlnirii şi despărţirii a fost legat de podul de la Ungheni, vechi de 135 de ani.

Ulterior, fata a fost deportată în Siberia unde a născut copilul conceput din dragoste.

UNIMEDIA precizează că pe 1 Decembrie este sărbătorită Ziua Naţională a Românilor de Pretutindeni, 94 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, când Adunarea Naţională de la Alba-Iulia a consfinţit unirea românilor din Transilvania şi întreg Banatul (cuprins între râurile Tisa, Mureş şi Dunăre) cu România.

Acum trei ani, la iniţiativa Forului Democrat al Românilor din Moldova, ziua de 1 Decembrie, care este Zi Naţională a României, a fost declarată şi Zi Naţională a Românilor de Pretutindeni.