CINE FACE SLUJ LA RUŞI ÎN BASARABIA

Moldova

Stela Popa

voxreport.unimedia.md

Începând cu „beţia” diplomatului român – și niciodată a altora! -, continuînd cu „xenofobia” profesorului de la Bălţi – dar nu a îngerașilor săi de elevi! – şi încheind cu scandalul din jurul numirii lui Valeriu Matei în fruntea ICR Chişinău – făcut naționalist și xenofob! -, mă întreb dacă toate câte se întâmplă sunt pură întâmplare sau… altceva?! De la o vreme încoace, cam de când Moscova începe să dea tot mai des târcoale prin capitala Moldovei (nu Suceava sau Iași, ci Chișinăul ) nu ştiu cum se face, dar tot ce are nuanţă românească pare să pută, sau să le pută, or, şi, într-un final, să se împută.

Înlăturat

Dacă ar fi să ne luăm după titlul dat de o publicaţie românească (sic!) de la Chişinău, ar reieşi că numai diplomaţii de la Ambasada României din Republica Moldova s-ar uita după femei, ar lua şpagă şi ar bea alcool! Nici vorbă să vedem vreun diplomat rus, german, ucrainean, francez etc. încolțit la televizor de jurnaliști și arătat cu degetul… Restul sunt… sfinţi!

Stau acasă şi privesc povestea de seară… Apropo, diplomatul despre care se discută sușotind că ar fi fost prins beat la volan de către poliţişti, cu o săptămână înainte de atât de bine mediatizatul caz cu ataşatul militar român, cine o fi fost? De la care ambasadă? Ce rang diplomatic avea? De ce nu i-a fost dat numele în presă ca să se facă şi pe marginea acelui caz mare tam-tam?! Eee, încurcate sunt căile politichiei, Doamne. Mai cu seamă a celei moldoveneşti.

Revenind. Povestea cu beţia este mai mult decât evident că a picat la ţanc inamicilor celor două state de pe malurile Prutului. În realitate, a fost 1-0 în defavoarea Chişinăului şi a Bucureştiului, luate împreună. Întrebarea însă este cine a jubilat? Sau chiar a tras sforile? Deocamdată rămânem cu speculația…

Ostracizat

A apărut apoi vestitul caz de la Bălţi. Profesorul xenofob care teroriza în „svoi bîcii iazic” (trad.„în limba boilor”, după cum îi spuneau la fiecare lecţie învăţăceii) pe „sărmanii” elevi a fost tocat în fel şi chip. Elevi care, de fapt, s-au dovedi a fi cei mai mari duşmani ai acestui stat şi mai lipsiți de respect față de limba și poporul nostru. Şi aici s-a dovedit a fi pus totul la cale. Profesorul destituit urgent, fără nicio anchetă, a făcut un preinfarct și a rămas pe drumuri… Elevii „terorizaţi” de „xenofob” nu au pățit nimic, deși se pare că nu erau chiar atât de inocenţi pe cât au tot perorat unii pe la televizor. Dimpotrivă, autorii video-ului au ales momentul difuzării cum nu se putea mai bine. Constantin Tănase scrie bine când afirmă că așa-zisul „incident de la Bălți” a fost în realitate “o provocare murdară”. Cert este că scopul a fost atins, iar moldovenii etichetaţi din nou în fel şi chip de către forţele ostile dinăutru și dinafară. Măcar de ar fi aşa! Din păcate, nici pe departe nu avem puterea de a deschide gura şi a spune lucrurilor pe nume precum a făcut-o bietul dascăl ostracizat. Ţinem pe mai departe capul plecat. Oare atârnă chiar atât de greu sabia deasupra?

Contestat

A apărut la scurt timp scandalul legat de numirea lui Valeriu Matei la ICR Chişinău. Pentru prima dată ICR Chișinău are doi directori basarabeni. Dar nici asta nu este suficient… Încă o palmă pe obrazul intelighenţiei pro-româneşti de la Chişinău. Nu mă interesează cine şi cu cine ţine, a cui interese sunt de o parte şi de alta, cine e mulțumit și cine nu, dar e mare păcat că intelectualii basarabeni se murdăresc din nou şi îşi pătează numele cu fel de fel de chestii care nu le fac faţă. Nu ştiu dacă e de vină rânza moldovenească sau altceva, cert este că niciodată nu am văzut şi nu îmi imaginez că aş putea vedea asemenea gesturi din partea intelectualilor ruşi de la Chişinău. Mai mult ca sigur că nu s-ar preta la asemenea scene și nu ar poza într-o asemenea postură. E mare păcat că s-a ajuns aici. Păcat este și că până astăzi în cazul alor noştri încă mai funcţionează zicala: „Dezbină şi domină”. Repet, mare păcat.

Multe și urâte lucruri se întâmplă în ultima vreme la marginea Europei. Aşadar, rămâne marea întrebare: Adevăr sau provocare, domnilor? Cine va trage, până la urmă, foloasele? Că ponoasele, știm cine…