CUM SĂ NU-L „ I-AU ÎN SEAMĂ „ PE VICEPREMIERUL FEDE-RAŢIEI RUSE D.ROGOZIN SAU CUM POLITICIENII ŞI GUVER-NANŢII DIN CHIŞINĂU STAU CU MÂNA DREAPTĂ LA COZO-ROC PENTRU A RAPORTA: „TOTDEAUNA GATA”! ORDONA-ŢI!

Maria Herţa

Unii demnitari de la Chişinău ne sfătuie să nu-l prea credem pe emisarul rus D.Rogozin, Vice-Premierul Federaţiei Ruse, reprezentantul special al Preşedintelui Federaţiei Ruse, V.Putin, pentru regiunea transnistreană, îngerul păzitor al regimului de la Tiraspol.
Cică: „Nu tot ce spune D.Rogozin merită luat în seamă”, ne preîntâmpină Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă .
Păi, domnilor guvernanţi, acelaşi lucru face şi Rogozin, atunci când insistă asupra deschiderii celor două consulate ruseşti, atunci când Preşedintele R.Moldova, N.Timofti, „pune unele condiţii” vizavi de acest subiect. Rogozin nu î-l „i-a în seamă” pe Preşedintele statului ci doar pe Prim-ministrul V.Filat, cu care, potrivit lui Rogozin:“… se poate şi trebuie de ţinut legătura”.
Să ne lămurim în continuare.
Cu-adevărat, naţionalistul rus D.Rogozin spune multe, vrute şi nevrute, uneori, mai dihai ca ultranaţionalistul V. Jirinovski şi, totuşi, acest limbă-cot al Moscovei, când spune ceva n-o zice ca un muritor de rând ci ca un reprezentant al puterii legitime, centrale, al Federaţiei Ruse.
Funcţiile ,deţinute de D. Rogozin la Moscova ,sunt o dovadă în plus că el nu este un oarecare „nenea Mitică” şi pentru ceia ce spune el, poartă răspunderea unui înalt funcţionar de stat. Deci, ceia ce spune Rogozin este politica Federaţiei Rusă faţă de R. Moldova. Dacă D.Rogozin îşi permite unele încălcări protocolare, putem înţelege că întreaga putere politică şi de stat a Federaţiei Ruse este asemănătoare cu a lui D.Rogozin – încalcă normele de bun simţ.
Am citit multe „porcării” de-ale lui D.Rogozin şi este evident faptul că uneori îl i-a gura pe dinainte, spune nişte lucruri fără ocolişuri, cu încălcarea normelor de bună conduită. Altfel spus, un alt politician, decît politicianul tip- D.Rogozin, nu putea reprezenta administraţia Rusiei la Tiraspol, cunoscând politica lor de a ocupa teritorii străine.
Or, acest limbut este unul special pus pe intrigi politice, pe aiureli şi jocuri psihologice, doar pentru a provoca, a se da în spectacol şi a dovedi întregii lumi cât de naivi şi buni ascultători sunt unii politicieni şi guvernanţi din R. Moldova, când vine vorba de strategii şi tactici politice şi geopolitice ruseşti.
Evident, atunci, când vicepremierul Federaţiei Ruse D.Rogozin spune că nu vede nici o perspectivă apropiată de rezolvare a disensiunelor dintre Ghişinău şi Tiraspol, o spune clar în cunoştinţă de cauză.
Că ştie ce zice e prea puţin spus. Rusia, pur şi simplu, nu doreşte scoaterea armatei sale, staţionate nelegitim pe teritoriul R. Moldova, astfel, prin politica „paşilor mici” (folosind guvernanţii R. Moldova) Rusia îşi întăreşte ,din an în an tot mai mult influenţa sa asupra acestui teritoriu.
Să nu uităm nicicând faptul că D.Rogozin în 1992, a luptat cu arma în mâni în Transnistria şi urăşte România. Să nu uităm că de atunci, el poartă în sufletul său marea sa ură faţă de „fasciştii români şi moldoveni”, precum se exprimă.
Să nu uităm că acest Rogozin prin cartea sa „Duşmanul poporului” /Враг народа,2006/ , ne dă de înţeles că el a fost, pe atunci, un fel de „cal troian” rusesc în Tiraspol.La fel a rămas şi astăzi.
Schimbându-şi tactica şi modul de-a spune lucrurilor pe nume, el mai şi trişează, de aici şi percepţia vizavi că ar fi doar un limbut.
Cum să nu-l i-au în seamă pe Rogozin atunci, când spune că miza lui privind deschiderea consulatelor ruseşti la Bălţi şi Tiraspol este doar prim-ministrul V.Filat. Pentru Rogozin nu mai contează, că R.Moldova are şi un preşedinte de ţară, care pune nişte condiţii în faţa ruşilor.
În acelaşi context fiind spus, dacă prim-ministrul nostru este un bun creştin şi „de-al nostru”, ar fi putut discuta, în prealabil ,cu preşedintele ţării, cu colegii din Alianţă între „patru ochi” şi n-ar fi lăsat loc de interpretări eronate.
Cum să nu-l i-au în seamă pe Rogozin atunci, când afirmă foarte încrezut despre lipsa oricărei perspective în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol, când pare destul de încrezut şi se dă un veritabil avocat al „nistrenilor”. Acest „trimis special” face totul ca aceste două maluri ale Nistrului să nu mai prindă conturul întregirii R.Moldova. Realitatea este pe faţă. Nici un progres, nici o luminiţă în drumul dintre Tiraspol şi Chişinău după 20 ani de la războiul din 1992.
Chiar D.Rogozin a spus-o şi cu alte ocazii: „Transnistria trebuie să revină, fără întîrziere în componenţa Federaţiei Ruse…Transnistria este o entitate economică şi spirituală mândră şi independentă…”, iar guvernanţii noştri (?) ne îndrumă ”să nu-l luăm în seamă”. Adică, logic spus – facă ce vrea pe „moşia noastră”, de parcă aceast teritoriu al R. Moldova ar fi „moşia lui”. Eu aşa înţeleg „chemarea” aceasta la calm, în timp ce Rusia îşi face mendrele sale pe un teritoriu ocupat al R. Moldova .
Dacă acest „trimis special” astăzi nu mai umblă prin Tiraspol cu arma în mâni, asta nu înseamnă că războiul a luat sfârşit. Prin tot comportamentul şi vorbele sale controversare se întrevede un război psihologic, un „război rece” al Rusiei împotriva R. Moldova.
Pare o naivitate din partea lui D. Rogozin momentul când afirmă despre neputinţa Federaţiei Ruse în faţa Ucrainei ori a Tiraspolului pentru scoaterea muniţiilor şi armata. La o adică, se opun Ucraina şi Tiraspolul, iar Rusia doreşte binele pentru R. Moldova, dar întâmpină piedici. Vede-ţi cum se joacă cărţile – cât cinizm şi batjocură, iar noi, să ne facem a „nu lua în seamă”!
Să fim noi cei mai naivi, pe care î-i are la mână Rusia, pentru a da crezare acestor spuse că o aşa ţară puternică şi întinsă, învingătoare în multe războaie istorice, să nu-şi poate scoate armata de pe teritoriul altui stat şi „nişte vechituri de armament” (precum spun ei) din Colbasna.
Pare mai mult un spectacol bine regizat, o perdea după care stă în aşteptare Federaţia Rusă, dar şi un joc de culise după care unii dintre politicienii actuali şi dintre foştii, politicieni şi guvernanţi din R.Moldova au tot jucat şi joacă cazaciocul rus dupa cum le cîntă Moscova, au tot stat şi continuă să stea cu mâna dreaptă la cozoroc pentru a raporta: „Totdeauna gata”! Ordona-ţi!!!!!!!
Cred că acest mod de prezentare ale „a noştrilor” în faţa Rusiei convine indiscutabil şi lui Rogozin. În alt mod, cum putem înţelege „dorinţa” lui mare de a dicta asupra comportamentului guvernanţilor R.Moldova, atunci când afirmă: „Dacă politicienii moldoveni tare mult îşi doresc integritatea, ei trebuie să fie mai flexibili”.
De câtă flexibilitate are nevoie Moscova din partea R.Moldova dovadă sunt aceste interminabile consultări în formatul 5+2 cu multiplele cedări din partea Chişinăului, ori „pătărania” cu gazul primit de la ruşi, cu producţia agricolă (ne)exportată în Rusia. În acelaş timp R. Moldova, împreună cu Rusia, suntem în CSI – Comunitatea Statelor Independente, adică suntem „aliaţi strategici”
Cum să nu-l ascult ori să nu-l iau în seamă pe Rogozin, dacă, acuma, mai proaspăt după plecarea sa la Moscova, aflu ştirea : „Vameşii transnistreni au blocat, din nou, autocarele cu elevii liceului „Ştefan cel Mare din Grigoriopol care învaţă în limba română în baza grafiei latine”.
Moscova le ştie pe toate, iar noi… doar cu întrebările…