SUPERVIZORUL BASARABIEI DMITRII ROGOZIN ŞI GUVER-NUL VASAL AL LUI VLADIMIR VASILIEVICI FILAT DE LA CHIŞINĂU

Rog

Este Guvernul Filat un guvern naţional, este R. Moldova un stat independent aşa cum  le place multora sa-l prezinte şi să se laude, dacă toate negocierele cu trimisul Moscovei la Chişinău, Dimitrii Rogozin, s-au produs în limba rusă, iar acesta i-a numit pe Primul Ministru aşa cum se obişnuia în Imperiul Ţarist şi în perioada sovietica să-i numească pe supuşii lor pe ruseşte Vladimir Vasilievici, la fel şi pe ceilalalţi miniştri, pe cel al Ministerului Economiei Valerii Fiodorovici Lazăr, de exemplu etc. Iar Conferinţa de presă s-a ţinut tot în limba rusă şi nici un ziarist n-a îndrăznit să-i pună satrapului de la Moscova o întrebare în limba română. Asta-i realitatea, Basarabia stă în genunchi. Mă întreb, până când?

MIHAI CIUBOTARU

Virginia Dumitraş, Natalia Hadârcă
Adevarul.md

Chişinăul s-a ales doar cu protocolul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse semnat de cei doi vicepremieri

Analiştii politici de la noi spun că, în vizita sa de două zile în Republica Moldova, vicepremierul rus a obţinut tot ce şi-a dorit, iar autorităţile de la Chişinău au cedat prea uşor, fără să primească ceva în schimb.

În decursul celor două zile, reprezentantul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru regiunea transnistreană a stat mai mult în stânga Nistrului decât la Chişinău. Emisarul Kremlinului s-a întors acasă cu siguranţa că Rusia va deschide un consulat la Bălţi. Ba mai mult, vicepremierul rus a remarcat mulţumit că, după discuţia cu premierul Vlad Filat, a apărut „luminiţa la capătul tunelului” şi în problema deschiderii unui consulat rusesc la Tiraspol, negocierile urmând să înceapă pe 22 noiembrie.

Deşi preşedintele Nicolae Timofti a declarat că Rusia va deschide consulat la Tiraspol doar după ce-şi va retrage armata de pe teritoriul Republicii Moldova, Dmitri Rogozin a spus că pentru el, ca vicepremier, contează în primul rând poziţia prim-ministrului Filat. Oficialul a menţionat că Rusia este mulţumită de actualul format de menţinere a păcii în Zona de Securitate şi îşi va reechipa militarii.

„TREBUIE RESPECTAT PRINCIPIUL RECIPROCITĂŢII”

Analiştii de la Chişinău văd acest rezultat al vizitei lui Rogozin drept o victorie a Rusiei şi o cedare a autorităţilor noastre. „Moldova încearcă să evite orice supărare a Rusiei. Rogozin a obţinut unul dintre cele două consulate pe care le-a cerut şi promisiunea că se va discuta şi despre al doilea. Acceptând o reprezentanţă diplomatică în stânga Nistrului fără a soluţiona problema trasnistreană, ne putem trezi că permitem regiunii separatiste să se afirme ca un subiect al dreptului internaţional egal cu Republica Moldova. Deschidem un proces pe care nu-l vom putea controla”, a explicat Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Expertul crede că decizia de a deschide un consulat rusesc la Bălţi a fost luată în grabă, fără a fi cântărită şi negociată din timp. În plus, Moldova nu a cerut nimic în schimb. „Chişinăul ar putea solicita încă un consulat în Federaţia Rusă, din moment ce Rogozin spune că acolo sunt un milion de moldoveni. Trebuie să fie respectat principiul reciprocităţii, cum s-a făcut în cazul consulatelor României şi Ucrainei de la Bălţi, respectiv celor moldoveneşti de la Iaşi şi Odesa”, a sugerat Victor Chirilă.

Şi Valeriu Ostalep, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, susţine că înfiinţarea unui consulat în Transnistria ar crea un precedent periculos. „Noi nu controlăm acest teritoriu. După Rusia, şi Ucraina ar putea cere să deschidă un consulat. Chişinăul este impotent, nu are capacitatea de a gestiona problema transnistreană”, opinează fostul viceministru de Externe.

MOLDOVA, FORŢATĂ SĂ RENUNŢE LA UE

Comentatorii susţin că Rusia va obţine tot ce vrea, atâta timp cât ne are la mână cu problema gazului. Dmitri Rogozin ne-a reamintit că trebuie să plătim datoria regiunii transnistrene, dacă insistăm că este parte a Republicii Moldova, şi ne-a atenţionat că pachetul energetic al Uniunii Europene „ne leagă mâinile” atât în privinţa plăţilor restante, cât şi a livrărilor ulterioare.

Ion Munteanu, expert IDIS Viitorul, consideră că subiectele ce ţin de deschiderea consulatului, datoria regiunii separatiste pentru gaze şi noul contract cu Gazprom sunt legate. „Declaraţiile lui Rogozin demonstrează că cedările făcute de Republica Moldova prin amânarea implementării Pachetului Energetic III sunt interpretate de Rusia ca o slăbiciune şi o posibilitate de a continua presiunile pentru ca ţara nostră să renunţe complet la integrarea în UE şi în sistemul energetic european”, spune specialistul.

„RUŞII NE ŞANTAJEAZĂ, NOI NE PREFACEM CĂ E BINE”

El crede că autorităţile trebuie să declare tranşant că datoria de 4 miliarde de dolari nu este a Republicii Moldova. „Gazprom trebuie să-şi asume această datorie, pentru că a acceptat să livreze metan în Transnistria fără ca acesta să fie achitat”, explică Ion Munteanu.
Şi analistul Oazu Nantoi afirmă că datoria regiunii transnistrene nu poate fi pusă în cârca Republicii Moldova, mai ales că este vorba de relaţiile dintre doi agenţi economici – Gazprom şi Moldovagaz.

„Rusia promovează o politică bine calculată, iar guvernarea de la Chişinău nu e în stare să găsească o soluţie realistă. De fapt, în stânga Nistrului, banii din tarifele mici pentru gaz intră într-un fond special şi se duc la întreţinerea regimului anticonstituţional”, precizează expertul în problema transnistreană. „Rusia profită de incompetenţa guvernărilor noastre, care, timp de 20 de ani, nu au fost în stare să asigure o ordine minimă în domeniul energetic. Acum Rusia ne şantajează în modul cel mai evident, iar noi ne prefacem că totul e bine”, conchide Oazu Nantoi.

CU FILAT, DE DOUĂ ORI

Înainte de plecare, Rogozin s-a mai întâlnit o dată cu premierul. Presa rusă a scris că el i-a cerut explicaţii lui Filat privind declaraţiile lui Timofti. Potrivit lui Igor Volniţchi, purtătorul de cuvânt al premierului, întrevederea a fost planificată, iar cei doi au discutat despre rezultatele vizitei.