CUM MAREA CORUPŢIE DIN BASARABIA ŞI-A CREAT O COMI-SIE NAŢIONALĂ PENTRU INTEGRITATE PENTRU A-ŞI PROTE-JA MILIARDELE SALE

Ostaf Sergiu />

„NUMIREA ÎN FUNCŢIE A ŞEFULUI CNI CU ÎNTÂRZIERE A FOST DICTATĂ, PENTRU A ASCUNDE AVERILE”

În lipsa unui preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Integritate, demnitarii au reuşit să îşi ascundă afacerile şi averile. O spun reprezentanţii societăţii civile care afirmă că asta s-a întâmplat pentru că, mai bine de jumătate de an, Comisia a fost nefuncţională. De cealaltă parte, policienii susţin că, dacă au fost astfel de cazuri, vor ieşi la iveală.

Reprezentanţii Societăţii civile susţin că timpul în care CNI nu a avut un preşedinte a fost în favoarea funcţionarilor.

„Aceasta a însemnat posibilităţi de abuzuri, posibilităţi de eludare a legislaţiei, inclusiv transmiterea acestor proprietăţi dacă nu erau ţinute corect. Aceasta a însemnat că Parlamentul a introdus prin acest abuz al său un fel de amnistie ilegală”, a declarat expertul juridic Corneliu Gurin.

În timp ce unii politicieni nu exlud posibilitatea unor astfel de scenarii, alţii cred că instituţiile de drept ar trebui să demonstreze acest lucru.

„Lucrurile se vor schimba în ţară. UE este cu ochii pe noi şi ne monitorizează. Iar dacă nu vor fi exemple concrete când cineva va răspunde în faţa legii, ne vor limita la chemări, strategii şi reforme aprobate”, a spus deputatul PD Valentina Stratan.

„Consider că perioada de căutare a celor mai bune candidaturi numite în funcţiile respective a fost dictată anume de interesul cuiva de a tărăgăna pentru a-şi ascunde ceva. Oricum mai devreme sau mai târziu totul iese la suprafaţă”, a spus preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

„Acest fapt poate să-l demonstreze numai instanţele respective. Eu nu pot să vă spun”, a precizat preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadârcă.

Chiar şi după numirea preşedintelui Comisiei Naţională pentru Integritate, lucrurile vor rămâne neschimbate, susţin deputaţii comunişti.

„În acestă funcţie a fost aleasă o persoană docilă şi care nu va permite ca societatea să afle adevăratele proprietăţi pe care le au actualii guvernanţi”, a spus deputatul PCRM Grigore Petrenco.

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, a fost numit de Parlament săptămâna trecută după mai bine de jumătate de an de la crearea Comisiei.

PUBLICA TV

SOCIETATEA CIVILA AMENINTA CA ISI VA RETRAGE REPREZENTANTUL DIN CNI

La trei zile de la numirea preşedintelui Comiciei Naţionale de Integritate (CNI), decizia Parlamentului este contestată. «Candidatura lui Anatolie Donciu nu întruneşte condiţiile de compatibilitate. Donciu trebuie să se retragă din funcţie». Declaraţia a fost făcută astăzi, într-o conferinţă de presă, de către Sergiu Ostaf, preşedintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), care, alături de alte 4 organizaţii neguvernamentale, îşi anunţă, printr-o petiţie publică, dezacordul vizavi de decizia Parlamentului din 25 octombrie. «Decizia Parlamentului vine în contradicţie cu cel puţin trei acte normative. Până a fi numit preşedinte CNI, Anatolie Donciu a deţinut mai multe funcţii de înaltă răspundere publică — fapt care încalcă prevederile punctului 7 din Legea cu privire la CNI», a anunţat Ostaf. Mai mult decât atât, — spune preşedintele CREDO, numirea preşedintelui a fost făcută cu «abateri de la Legea privind transparenţa în procesul decizional. Discutarea subiectului cu privire la candidatura preşedintelui nu a fost anunţată pe agenda de lucru a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi… Societatea nu şi-a putut realiza dreptul de control civic asupra candidaturii…». Ostaf crede că numirea preşedintelui «a fost obiectul unui târg politic, care va influenţa grav credibilitatea acestei instituţii». În opinia sa, candidatul cu cele mai multe compatibilităţi pentru funcţia de preşedinte ar fi reprezentantul societăţii civile în CNI. «Nu punem la îndoială calităţile profesionale sau de ordin moral ale domnului Donciu. Dar faptul că anterior s-a aflat în funcţii publice de înaltă răspundere, subordonate politic, ridică mari semne de întrebare că CNI îşi va face rolul, şi anume: va putea verifica, transparent şi obiectiv, veniturile funcţionarilor publici», spune Ostaf. Preşedintele CREDO nu exclude faptul, că în cazul în care Parlamentul nu va lua în calcul demersul Societăţii Civile, aceasta va pune problema retragerii reprezentantului său din CNI.

PS: Potrivit preşedintelui CREDO, Anatolie Donciu a deţinut anterior, cel puţin două funcţii de înaltă răspundere publică, care nu-i dau dreptul să deţină preşedinţia CNI: cea de prim-vice procuror al municipiului Chişinăi şi de vicedirector al CCCEC.

Ziarul de garda