CINE SUNT ADEVĂRAŢII STĂPÂNI AI PRIME TV, PUBLICA TV, MOLDOVA SUVERANĂ, TRUD MOLDOVA, PRIME FM ÎN BASARABIA?

Macovei P

TRANSPARENŢA PROPRIETĂŢII MASS-MEDIA: REALITĂŢI MOLDOVENEŞTI ŞI PRACTICI EUROPENE

Cinci profiluri de proprietate a unor instituţii mass-media din Republica Moldova şi un Ghid de bune practici privind transparenţa proprietăţii mass-media au fost prezentate de Asociaţia Presei Independente (API) la o conferinţă de presă care a avut loc joi, 25 octombrie a.c., la Chişinău. Documentele au fost elaborate în cadrul proiectului „Documentarea proprietăţii mass-media în Republica Moldova”, implementat de API în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucureşti (România), cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED).

Profilurile de proprietate prezintă informaţii despre persoanele fizice şi juridice care figurează în calitate de proprietari ai instituţiilor mass-media respective, precum şi date despre încrucişarea proprietăţii media, acumulate de jurnalişti de investigaţie din Republica Moldova şi România din surse deschise şi surse alternative de informaţie. Petru Macovei, directorul executiv al API, a declarat la conferinţa de presă că aceste investigaţii oferă doar o parte din informaţia despre adevăraţii proprietari ai instituţiilor mass-media, iar informaţia completă nu este deocamdată accesibilă publicului larg. “Din păcate, legislaţia actuală a Moldovei nu asigură transparenţa proprietăţii în domeniul mass-media, cu toate că au fost făcute declaraţii şi promisiuni publice ale liderilor politici de la guvernare de a modifica cadrul legal existent, iar Programul de activitate al Guvernului prevede expres acest lucru”, a spus P. Macovei.

Alina Radu, co-proprietară a săptămânalului de investigaţii “Ziarul de Gardă” şi una din jurnalistele care au realizat profilurile de proprietate, a menţionat că instituţiile mass-media care cer transparenţă de la autorităţi ar trebuie să fie ele însele un exemplu de transparenţă. “În situaţia actuală de obscuritate totală privind proprietăţile în domeniul mass-media, concurenţa nu mai este liberă”, a adăugat A. Radu.

Sorin Ozon, jurnalist de investigaţie din România, le-a prezentat participanţilor la conferinţa de presă experienţa României în asigurarea transparenţei proprietăţii mass-media, menţionând în special portalul specializat www.mediaindex.ro care oferă informaţii documentate despre structurile de proprietate ale companiilor de media din România, despre proprietarii şi celalalte interese economice ale acestora. S-a făcut referire şi la recomandările Consiliului Europei şi rezoluţiile Parlamentului European privind transparenţa proprietăţii în mass-media. “La nivel european, se urmăreşte excluderea monopolurilor, iar proprietarii trebuie să demonstreze că afacerea lor în media este doar un business bazat pe informare si pe divertisment şi nimic altceva”, a declarat S. Ozon.

La conferinţa de presă a fost lansat Ghidul de bune practici privind transparenţa proprietăţii mass-media, pe care şi l-au asumat membrii Asociaţiei Presei Independente (API). Ghidul oferă informaţii despre criteriile şi setul de date pe care instituţiile mass-media trebuie să le facă publice, pentru consolidarea încrederii publicului şi, astfel, să contribuie la consolidarea sectorului mass-media. “Până la adoptarea unor măsuri legislative privind transparenţa structurilor de proprietate şi prevenirea concentrării excesive a proprietăţii în mass-media, inclusiv prin măsuri împotriva proprietăţii încrucişate, pentru a preveni înţelegerile de tip cartel sau abuzul de poziţie dominantă, este nevoie ca industria să acţioneze în mod proactiv şi să-şi asume în mod voluntar propriile standarde în acest domeniu”, se menţionează în Ghidul pe care API îl recomandă tuturor instituţiilor mass-media din R. Moldova.

PROFIL DE PROPRIETATE: Prime TV

Instituţia Media: Prime TV Tip media: TV
– contact: adresa de corespondenţă – MD 2001, mun. Chişinău, bd. Dmitrie Cantemir 1/1, Global Business Center; adresa postului TV – MD 2012, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 57/1 tel/fax: +373 22 815 815; +373 22 815 851; +373 22 854 615; info@prime.md
– pagina web: www.prime.md
– acoperire/difuzare: Naţională
– periodicitate: Cotidian
– tiraj/audienţă: 47,9% sau 1.421.449 de persoane pe zi (care au vizionat minim 15 minute pe zi); 78,9% sau 2.342.450 de persoane pe săptămână (care au vizionat minim 15 minute pe săptămână); 24,3% parte de piaţă (din volumul total de vizionare)
– sursa tiraj/audienţă: Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău
– anul ultimei auditări: Aprilie 2012
– prima apariţie: 2010
– nume anterior: –
– societate editoare: Întreprinderea cu Capital Străin „Prime TV” SRL, fondator OTIV Prime Media
B.V. (100%)
– administrator: Petru Jelihovschi
S-a născut la 14 martie 1981. Este economist şi a obţinut licenţa de master la Newport University. Deţine funcţia de director general al postului Prime TV. Anterior a fost şi director al proiectului „Fabrica de Staruri2″ difuzat de acest canal.
A fondat Societatea cu Răspundere Limitată „Prime TV” (30.04.2010). Jelihovschi este fost membru al formaţiei O-Zone.
Informaţia despre alte afaceri pe care le deţine sau le administrează Petru Jelihovschi lipseşte.

Observaţii:

Prime TV este un post de televiziune care retransmite în Republica Moldova Pervîi Kanal, controlat de Guvernul Federaţiei Ruse. Postul acoperă peste 96% din teritoriul ţării, potrivit Asociaţiei pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo”.
La 30 aprilie 2010, momentul înregistrării, fondator şi singurul acţionar la Prime TV SRL este Petru Jelihovschi (100%). La acel moment firma avea un capital social de doar 5.400 de lei. La sfârşitul anului 2010, la 13 decembrie, Prime TV SRL este transformată în Întreprindere cu Capital Străin (ÎCS) şi trece în posesia firmei Power Investment LLC. Peste două săptămâni, la 28 decembrie 2010, ÎCS Prime TV SRL este preluată de către OTIV Prime Media B.V., firmă înregistrată în Amsterdam, Olanda (adresa: Bloemgracht 45, Amsterdam, Noord-Holland 1016 KD). Peste o zi, la 29 decembrie 2010, de la 5.400 de lei, capitalul social al Prime TV este majorat la 6.934.966,8 de lei. Peste trei luni, capitalul statutar este majorat şi ajunge la 8.564.940 de lei.
Potrivit datelor din registrele olandeze, OTIV Prime Media B.V. are în calitate de acţionari firmele: El-Dia Corporation N.V. (Antilele Olandeze) şi OTIV Prime Holding B.V. (Olanda).

Investigaţie realizată în cadrul proiectului „How to map the media ownership in Moldova”, realizat în parteneriat de Centrul pentru Jurnalism Independent (Bucureşti, România) şi Asociaţia Presei Independente (Chişinău, R. Moldova). Proiectul este finanţat de National Endowment for Democracy (NED),
Detaliile despre El-Dia Corporation N.V. lipsesc. Se cunoaşte doar faptul că firma este deţinută de către OTIV Prime Holding B.V.
La rândul său, OTIV Prime Holding B.V. se află pe aceeaşi adresă cu OTIV Prime Media B.V. (Bloemgracht 45, Amsterdam, Noord-Holland 1016 KD).

La 1 iulie 2010, ÎCS Prime TV SRL a solicitat cesionarea licenţei de emisie (seria AA nr. 073706 din 22.04.2010), eliberată pentru studioul TV cu emisie prin satelit Prime şi a licenţei de emisie (seria AA nr. 073703 din 30.03.2010), eliberată pentru studioul TV cu emisie prin eter Prime, către Prime TV SRL. (Hotărârea nr. 87 a Consiliul Coordonator al Audiovizualului din 6 iunie 2010).

Deşi s-a vehiculat de mai multe ori că Prime TV este controlat de prim-vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Plahotniuc, nimeni nu a probat legătura. În iunie 2012, Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „Apollo” sesiza Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei şi Procuratura Generală că Vladimir Plahotniuc este „proprietarul a cinci radiodifuzori cu acoperire naţională”. Este vorba despre posturile de radio Maestro FM, Prime FM şi posturile TV Canal 3, 2 Plus şi Prime TV. Reprezentanţii Asociaţiei susţin că fondatorul companiilor titulare a licenţelor de emisie a acestor radiodifuzori este aceeaşi firmă – OTIV Prime Media B.V. Acum câţiva ani, conform autorităţilor olandeze, fondatorul companiei era firma cipriotă Finpar Victoria Limited. În baza unui răspuns primit din Nicosia, Cipru, Vladimir Plahotniuc figura în acte drept proprietarul direct al Finpar Victoria Limited.

Acesta nu este singurul „OTIV” despre care se spune că ar aparţine democratului Vlad Plahotniuc. „Adevărul” scria că prim-vicepreşedintele Parlamentului ar fi controlat prin intermediul firmei OTIV Prime Financial B.V. din Olanda un pachet de 26,75% din acţiunile Victoriabank şi pe care l-ar fi preluat Iurie Kontievschi, ruda fostului deputat şi controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Totodată, „Adevărul” scria că numele companiilor „OTIV” coincide cu iniţialele familiei Plahotniuc: Oxana (soţia), Timofei (fiu), Inochentie (fiu) şi Vlad.

În campaniile electorale, la capitolul publicitate, Prime TV este în topul preferinţelor Partidului Democrat, potrivit rapoartelor finaciare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, prima apariţia publică a lui Vladimir Plahotniuc a fost la o emisiune specială de la Prime TV în iunie 2010.

Investigaţie realizată în cadrul proiectului „How to map the media ownership in Moldova”, realizat în parteneriat de Centrul pentru Jurnalism Independent (Bucureşti, România) şi Asociaţia Presei Independente (Chişinău, R. Moldova). Proiectul este finanţat de National Endowment for Democracy (NED),

PROFIL DE PROPRIETATE: Publika TV

Instituţia Media: Publika TV Tip media: TV,
Contacte: str. Ghioceilor, nr. 1, mun.Chişinău, MD-2008, telefon/fax 815555/815501, mb: 069106101
Website: http://www.publika.md/
Acoperire/difuzare: Nationala
Periodicitate: Cotidian
Tiraj/audienta:
Sursa tiraj/audienta:
Anul ultimei auditari:
Prima aparitie: 2010
Nume anterior: –

Societate editoare: „Ştiri Media Grup” SRL,
„Ştiri Media Grup” SRL a fost fondată la Chişinău la 13.10.2009, iar emisia Publika TV a fost lansată la 7 aprilie 2010. Administrator: ZOSCIUC ANATOLIE VLADIMIR (info mai jos)

„Ştiri Media Grup” SRL este deţinută de un lanţ de firme, după cum urmează:
„Ştiri Media Grup” SRL (Moldova) – ROCHDALE INTERNATIONAL LIMITED (Australia) – RSHRS LIMITED -NAYLAND ENTERPRISES LIMITED (Australia) – ATHERSTONE LIMITED (Noua Zeelandă) – Angelique LILLEY (Noua Zeelandă), deţine 51 de companii.

La 2 iulie 2011 „Ştiri Media Grup” a solicitat Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) să cesioneze licenţele sale de emisie către „Ştiri Media TV”. La 6 iulie 2011 decizia de cesiune a intrat în vigoare.

„Ştiri Media TV” face parte din următorul lanţ: „Introstyle Solutions” (Marea Britanie), Dumitru Ţâra, „Newsmedia Group”„Bluelink Comunicazione” Sorin Ovidiu Vântu„Realitatea TV”.„Interact Media”, Unimedia.md, DND Media, Gheorghe Saghin.

„Ştiri Media TV” a fost înfiinţată la 27.04.2012 şi este deţinută de „Introstyle Solutions” înregistrată în Marea Britanie la 21.03.2012. Directorul „Ştiri Media TV” este Dumitru Ţâra. Dumitru Ţâra mai deţine şi „Newsmedia Group”, partajată cu „Bluelink Comunicazione”, deţinută de Sorin Ovidiu Vântu care are în proprietate şi postul „Realitatea TV”.

Licenţe de EMISIE: Publika TV deţine licenţe de emisie prin satelit, dar şi Licenţa de emisie prin eter prin eter pe canalele: 23 – Străşeni – 55,5 dBW, 29 – Ocniţa – 25,4 dBW, 35 – Floreşti – 25,0 dBW, 44 -Trifeşti – 45,0 dBW, 56 – Cimişlia – 25,5 dBW, 45 – Briceni – 25,5 dBW, 55 – Cantemir – 25,5 dBW, 52 -Drochia – 25,5 dBW, 53 – Făleşti – 25,0 dBW, 52 – Glodeni – 25,5 dBW, 51 – Sîngerei – 25,5 dBW, 52 -Ştefan Vodă – 23,0 dBW şi 45 – Taraclia – 51,0 dBW. Iar din 6 iulie 2012 şi Licenţa seria A MMII nr. 014615 din 25.09.2007, eliberată întreprinderii Postul de televiziune „Euro-TV Chişinău”.
Observaţii:

Date cu privire la „Ştiri Media Grup” SRL:
Proprietar: Firma ROCHDALE INTERNATIONAL LIMITED

ROCHDALE INTERNATIONAL LIMITED Nr. de înregistrare:3283528 Data creării: 22 februarie 2011 Tip:NZ Limited Company
Adresa: 306 Nayland Road, Stoke, Nelson, 7011 , Noua Zelandă
Director: Ian TAYLOR
Data numirii:22 Februarie 2011
Adresa: 299/64 Gilston Road, Nerang, Queensland, 4211 , Australia Proprietar: RSHRS LTD

RSHRS LIMITED Numar de înregistrare: 3227107 Daca crearii: 16 decembrie 2010 Tip: NZ Limited Company
Adresa companiei: 306 Nayland Road, Stoke, Nelson, 7011, Noua Zeelandă
Director: Ian TAYLOR
Data numirii: 16 decembrie 2010
Adresa: 299/64 Gilston Road, Nerang, Queensland, 4211, Australia Proprietari: NAYLAND ENTERPRISES LIMITED

NAYLAND ENTERPRISES LIMITED Număr de înregistrare: 3283789 Data creării: 23 februarie 2011 Tipul companiei: NZ Limited Company
Adresa: 306 Nayland Road, Stoke, Nelson, 7011 , Noua Zeelandă Director: Ian TAYLOR
Adresa: 299/64 Gilston Road, Nerang, Queensland, 4211, Australia
Proprietari: ATHERSTONE LIMITED

ATHERSTONE LIMITED Număr de înregistrare: 3283468 Data creării: 22 februarie 2011 Tip: NZ Limited Company
Adresa Companiei: 306 Nayland Road, Stoke, Nelson, 7011, Noua Zeelandă Director: Angelique LILLEY
Adresa: 306 Nayland Road, Stoke, Nelson, 7011, Noua Zeelandă Proprietar: Angelique LILLEY

Angelique LILLEY deţine în total 51 de companii off-shore în Noua Zeelandă Ian TAYLOR deţine 54 de companii off-shore în Noua Zeelandă
Multe dintre aceste companii sunt gestionate în comun de către Lilley şi Taylor şi au adrese comune.
Firmele deţinute de Ian Taylor şi familia sa (tatăl său Geoffrey şi fratele Michael) au fost acuzate de comerţ ilicit de armament din Koreea de Nord către Iran.

Administrator Ştiri Media Grup: ZOSCIUC ANATOLIE VLADIMIR
Născut la 1 mai 1966, in regiunea Hmelniţk, Ucraina, oraşul Derajnea. Ucranean. În 1983 a absolvit şcoala medie nr.4 din Dubăsari. În 1984 a absolvit şcoala profesională SPTU-2 cu specialitatea tractorist-maşinist.
A lucrat în cadrul Coloanei de mecanizare din localitate, colector de produse agricole, pompier la staţia nr.7 din Dubăsari. Din 2000 până în 2006 a fost inspector vamal în cadrul structurilor vamale ale autoproclamatei RMN. Din 2007 a fost administrator al companiei „Eventis Mobile”, o companie fiică a Eventis Telecom Holdings . „Eventis Mobile” este în prezent anchetată de procuratură pentru faptul bancrotizării forţate şi de creare a datoriei de 940 milioane lei.

Administrator Ştiri Media TV: DUMITRU ŢÂRA
Născut la 17 iulie 1976. Studii: Facultatea de Drept USM, Facultatea Bănci şi Burse de Valori la ASEM. Activitate profesională anterioară: Ministerul de Externe al R.Moldova. A primit medalia Meritul Civic în 2009. Este fiul jurnalistului Dumitru Ţâra, care a preluat în 2004 ziarul „Accente”, după care acest ziar a fost închis.
Dumitru Ţâra mai deţine peste 90% din Compania News Media Group fondată la Chişinău la 17.11.2009. O cotă de circa de 10% din News Media Group este deţinută de către firma Bluelink Comunicazione cu sediul în Cipru. Această companie aparţine lui Sorin Ovidiu Vântu care deţine şi postul românesc de televiziune Realitatea TV.
News Media Group deţine şi 25% din „Interact Media”, proprietară a portalului de ştiri din R.Moldova Unimedia.md
Dumitru Ţâra este şi proprietar a 100% din firma DND Media, directorul căreia este Gheorghe Saghin. Gheorghe Saghin este si director al ONG Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare, care a obţinut recent un grant oferit de UE pe care îl administrează împreună cu Publika.md.

PROFIL DE PROPRIETATE: Moldova Suverană

Instituţia Media: ziarul „Moldova Suverană” Tip media: Print
Contacte: Republica Moldova; 2012; str. Puşkin 22; Casa Presei, etaj 3;
tel/fax: 00 373 22 23 31 96, 00 373 22 23 35 38; cotidian@moldova-suverana.md, pagina web
www.moldova-suverana.md
Acoperire/difuzare: Naţională
Periodicitate: Cotidian (Apare marţi, miercuri, joi şi vineri)
Tiraj: 16.888 – tiraj săptămânal, 72.618 – tiraj lunar (sursa: Redacţia Moldova Suverană) Audienţă: Cititori per ediţie 0,7% sau 19.536 persoane, partea de piaţă 7,3% (sursa: Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău) Anul ultimei auditări: Informaţia lipseşte Prima apariţie: 1 mai 1924
Nume anterior: „Plugarul Roşu”, Moldova Socialistă
Societate editoare: „Moldova Suverană-Serie Nouă” SRL, (înregistrată la 30.12.2005), patronată în prezent de Ion Berlinski (100%)
– administrator: Ion Berlinski. Are 10% acţiuni la „Casa editorială Moldova Suverană” SRL, înregistrată la 28 decembrie 2005. Până în 2007, firma a deţinut cotidianul naţional „Moldova Suverană-Serie Nouă” SRL. Este şi redactor-şef, şi director al ziarului „Moldova Suverană”. Informaţia despre alte afaceri pe care le deţine sau le administrează Ion Berlinski lipseşte.

La 18 ianuarie 2007, Ion Berlinski a fost decorat, de fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin,cu medalia „Meritul Civic” pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în mass-media, contribuţie la propagarea valorilor moral-spirituale şi activitate organizatorică intensă”.
La 21 aprilie 2009, guvernarea comunistă îl include pe Ion Berlinski, în calitatea sa de redactor-şef, în Comisia de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelordin 7-8 aprilie 2009 (violenţele din aprilie 2009).

Observaţii:
La 16 iunie 1995, acţionar majoritar la publicaţia periodică ziarul „Moldova Suverană” ÎS era statul, prin intermediul Cancelariei de Stat (100%) şi administrată de Alexandru Polenciuc.
În 2005, a urmat decizia de deetatizare a presei. Guvernul comunist se angaja să renunţe la calitatea de fondator al ziarelor „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”.
Prin Hotărârea nr. 587 din 20 iunie 2005, Guvernul a iniţiat procedura de lichidare a Î.S. „Publicaţia periodică ziarul Moldova Suverană”, iar în punctul trei al acestei hotărâri s-a dispus că denumirea „Moldova Suverană” poate fi cesionată cu condiţia asumării de către solicitant (care nu poate fi instituţie cu capital de stat) a obligaţiunilor faţă de abonaţii ziarului lichidat.
(… )
La data de 28.12.2005 Camera înregistrării de Stat a înregistrat două persoane juridice:
„Casa editorială Moldova Suverană” SRL, INDO 1005600063007 şi Cotidianul Naţional Independent
„Moldova Suverană-Serie Nouă” SRL, INDO 1005600063580.
Imediat după înregistrare ca persoane juridice, pârâţii au organizat editarea şi publicarea unui ziar cu denumirea „Moldova Suverană”, ceea ce are loc şi în prezent (din Hotărârea Curţii de Apel Chişinău din 9 noiembrie 2010).

PROFIL DE PROPRIETATE: Trud Moldova

Instituţia Media: ziarul „Trud Moldova” Tip media: ziar, ediţie tipărită şi on-line
Contact: director@trud7.md Te/i.: +373 22 22-24-33, pagina web: www.trud7.md, www.trud.ru
Acoperire/difuzare: Federaţia Rusă, R.Moldova
Periodicitate: cotidian
Tiraj/audienta:
Sursa tiraj/audienta:
Anul ultimei auditari:
Prima aparitie:
Nume anterior:

Societate editoare: proprietarii : „Analytique Moldpresa” S.R.L.
– administrator Veronica Baghici-Toma Proprietarii ai „Analytique Moldpresa” S.R.L – Moldpresa SA
– aministrator Victor Rusnac

Pagini web: trud7.md, registrant: P.P. ZIARUL ANALYTIQUE MOLDPRESA S.R.L, creată la 25 august 2009 trud.ru, registrant: Avtonomnaya nekommercheskaya organizatsiya „Redaktsiya gazety „Trud”, la 20 mai 1998

Observaţii:

Ziarul „Trud7″
Ziarul „Trud7″ – Tpyg7 (Munca – din rusă) este editat în parteneriat cu ziarul Trud din Federaţia Rusă, care editează ziare omonime în 9 oraşe mari din Rusia (inclusiv Siberia şi Vladivostok) şi un ziar la Chişinău. Ziarul are o istorie îndelungată, apărând în 1921 ca ediţie ce a sprijinit politicile sovietice din
fosta URSS.

Ediţiile ziarului Trud din Federaţia Rusă au un conţinut pro-Putin. Este de ramarcat că Vladimir Putin a lansat un comunicat public de felicitare în adresa ziarului Trud cu ocazia celei de-a 90-a aniversări.

Ziarul rus Trud, este înregistrat la Moscova cu nr. de înregistrare 1087746199903, şi are un tiraj zilnic de 220000 exemplare.

Concernul rus Trud este condus în prezent de directorul Alexandr Sokolov, care este de asemenea şi director adjunct al Casei Editoriale „Argumenty i Fakty”, un alt ziar rus editat şi la Chişinău. Sokolov este de asemenea consilier al directorului general al Concernului de presă din F.Rusă «Meguia 3″. «Megua 3» — este cel mai mare holding de presă din Federaţia Rusă, si include mai multe ziare, tipografii şi companii de distribuţie a presei. Media 3 deţine acţiuni în grupul financiar Promsveazykapital şi în Banca comercială Promsveazybank – una dintre cele mai mari bănci din Federaţia Rusă.
Ziarul Trud7 apare doar în limba rusă la Chişinău şi este critic faţă de acţiunile româneşti organizate în
R.Moldova. Director comercial al ediţiei de Chişinău este Natalia Gârleanu, care a figurat pe listele
Partidului Democrat din Moldova în timpul campaniei electorale din 2011 pentru alegerile locale în
Investigaţie realizată în cadrul proiectului „How to map the media ownership in Moldova”, realizat în parteneriat de Centrul pentru Jurnalism Independent (Bucureşti, România) şi Asociaţia Presei Independente (Chişinău, R. Moldova). Proiectul este finanţat de National Endowment for Democracy (NED).

PROFIL DE PROPRIETATE: Prime FM

Instituţia Media: Prime FM Tip media: Radio
Contacte: MD -2005, municipiul Chişinău, Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 57/1, etaj 2 tel/fax: +373 22 854 800; +373 22 859 880; radio@primefm.md, pagina web www.primefm.md Acoperire/difuzare: Naţională Periodicitate: Cotidian
Tiraj/audienţă: 1,0% sau 39.764 de persoane pe zi (care au ascultat minim 15 minute pe zi); 1,3% parte de piaţă (din volumul total de ascultare)
Sursa tiraj/audienţă: Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău
Anul ultimei auditări: Martie 2012
Prima apariţie: Prime FM (2010), Antena C (1998)
Nume anterior: Antena C
Societate editoare: Întreprinderea cu Capital Străin „Prime TV” SRL, fondator OTIV Prime Media B.V.
(100%)
– administratorul postului de radio: Victoria Bucătaru
S-a născut la liunie. A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. Deţine funcţia de director al postului Prime FM. Anterior a fost angajată la mai multe instituţii media – Antena C, Euro TV, DTV, Radio Plai, Fresh FM, Radio Nova, după care a ajuns la Prime
FM.
Informaţia despre alte afaceri pe care le-ar deţine sau le-ar administra Victoria Bucătaru lipseşte.

Observaţii:

La 25 august 2010, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a adoptat decizia privind trecerea postului Antena C (fondat în 1999) în „Prime FM”.
Potrivit unei decizii CCA, la 13 decembrie 2010, C.R. „Antena C” SRL a solicitat acordul pentru cesionarea Licenţei de emisie seria A MMII nr.014629 din 18.12.2007, eliberată pentru postul de radio „Prime FM” către Î.C.S. „Prime TV” S.R.L. Cedentul CR „Antena C” SRL garanta că va pune la dispoziţia cesionarului echipamentul şi utilajul tehnic necesar difuzării serviciului de programe.
Antena C a fost primul post cu statut de radio municipal public. În timpul guvernării PCRM, jurnaliştii acestei instituţii media declarau despre presiunile oficialilor. La sfârşitul anului 2006, consilierii comunişti şi creştini-democraţi au decis privatizarea postului de radio Antena C şi a postului de televiziune Euro TV, votând astfel „înstrăinarea pe baza concursului investiţional”. Au urmat mai multe proteste ale angajaţilor Antena C, dar şi Euro TV. CMC a votat şi destituirea celor doi directori, Vasile State de la Antena C şi Arcadie Gherasim, de la Euro TV.
Antena C ar fi fost cumpărată în scurt timp de Dumitru Liuticov cu 1.050.000 de lei. În schimb, noul proprietar trebuia să investească trei milioane de lei pe parcursul a trei ani, în caz contrar, Primăria Capitalei era în drept să rezilieze contratul de vânzare-cumpărare. Ulterior, angajaţii „Antena C” au depus o cerere la CEDO prin care au cerut revizuirea privatizării postului municipal de radio şi achitarea daunelor morale şi materiale.

Investigaţie realizată în cadrul proiectului „How to map the media ownership in Moldova”, realizat în parteneriat de Centrul pentru Jurnalism Independent (Bucureşti, România) şi Asociaţia Presei Independente (Chişinău, R. Moldova). Proiectul este finanţat de National Endowment for Democracy (NED).