TIMOFTI, LA NEW YORK: TRUPELE RUSE TREBUIE RETRASE DIN R. MOLDOVA

Timofti

sursa: jurnal.md

„Trupele ruse, staţionate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul statului gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale, ar trebui să fie în cele din urmă retrase”. Declaraţia aparţine preşedintelui Nicolae Timofti și a fost făcută în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 67-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se desfăşoară la New York.

Preşedintele moldovean a ținut un discurs de la tribuna ONU în care a informat delegaţii la eveniment despre situaţia din Republica Moldova.

„Este o mare onoare pentru mine să vă vorbesc pentru prima dată de la această tribună, în numele poporului Republicii Moldova. Țara mea s-a desprins acum 21 de ani de imperiul sovietic și astăzi se află într-un plin proces de transformări democratice, al căror scop final este aderarea la Uniunea Europeană. Conflictul armat care a izbucnit în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a durat cinci luni şi a curmat multe vieţi omeneşti. Această perioadă este una tragică în trecutul nostru şi rămâne o provocare pentru prezent. După încetarea ostilităţilor, Moldova s-a angajat ferm pe calea reglementării paşnice a conflictului, iar cei 20 de ani de negocieri ne-au întărit în convingerea că acestea este singura cale viabilă de urmat în vederea soluţionării politice a conflictului”, a spus Timofti.