DE CE SUNT NECESARE MARŞURILE UNIRII ÎN BASARABIA

Vrem Unirea

Ca raspuns la articolul “Marsul unionist din 16 septembrie – un nou 7 Aprilie?” aparut in „Timpul” sub semnatura lui Constantin Tanase, in care domnia sa declara ca nu este impotriva marsului ci este doar sceptic privind eficienta sa, m-am vazut nevoit sa-i trimit urmatoarea replica, de fapt,o scrisoare deschisa.

Domnule Constantin Tanase,

Recunosc ca aceasta “lamurire” a dumneavoastra ma aduce intr-o stare de confuzie totala. Sa fiti acelasi Constantin Tanase cu care am pus bazele Consiliului Mondial Roman la Atlanta in 2001, CMR care isi propunea Reintregirea? Nu stiu de ce, dar intuiesc in acest mesaj al dumneavoastra, poate gresesc, ideea deturnarii simbolisticii si importantei actiunilor pro-unioniste, respectiv a acestui Mars Unionist.

Iar forma subtila de deturnare este, citez din textul dumneavoastra: ” mai sunt și alte forme de apărare şi promovare a românismului”.
Nu domnule Tanase, nu-i vorba numai de apararea romanismului, ci de sfarsitul starii de secesiune a Basarabiei provocata de ocupatia sovietica si mentinuta in aceasta stare de diversii mancurti politici, ai societatii civile si ai massmedia.

Iar pentru a se reveni la starea normala de regiune istorica a Romaniei, basarabenii trebuie sa-si ceara apartenenta la Romania, Patria lor, apartenenta care le este refuzata de politicienii de la Chisinau.

Si tocmai aceasta iesire in strada, aceste marsuri ale disperarii sunt supapa, dar si semnalul de alarma de care trebuie sa tina seama politicienii verosi-mancurti care-si rod osul puterii simbolice si trecatoare de “domni” de tara fara identitate.

De ce parte sunteti domnule Constantin Tanase, de ce parte esti prietenul meu, Constantin, fondator al CMR-ului? Vei fi oare in strada ca sa-ti afirmi idealurile unioniste sau vei pleda pentru inutilitatea actiunilor pentru Reintregire?

Mircea Popescu

California

Marsurile unioniste sunt utile deoarece suporterii rusofoni ai comunistilor si comunistoizilor „fac ca toti dracii” cand raspund la marsuri prin violenta, si comunistii pierd sprijinul multor moldoveni/romani din acest motiv (a se vedea ultimul sondaj de opinie IMAS). Multi comunisti si comunistoizi la Balti pe 5 August au venit cu stegurile Rusiei, Transnistriei (identic cu cel al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti) sau al URSS-ului; in concluzie, unii „patrioti moldoveni” din mediul rural care in trecut votau cu PCRM-ul acum vor vota cu partide anti-comuniste ne-unioniste (PDM sau PLDM) care dau si patronaj („distribuie resurse”). Si in plus marsurile unioniste radicalizeaza conducerea Transnistriei, si astfel va fi mai greu sa se impuna „planuri federalizatoare” din afara, partial din Occident (unii de la Departamentul de Stat american de-abia asteapta ca sa nu mai fie Hillary Clinton Secretara de Stat ca sa promoveze federalizarea RM). In concluzie, este irelevant daca Constantin Tanase are dreptate sau nu; marsurile unioniste ajuta chiar daca nu e clar daca ajuta … unionismul. Cineva de prin Bucuresti a gandit bine chestia cu marsurile.

Toate cele bune,

Ionas Aurelian Rus