TOATĂ BASARABIA LA MARŞUL UNIRII PE 16 SEPTEMBRIE LA CHIŞINĂU

Doga E

EUGEN DOGA, MIHAI CIMPOI, NICOLAE DABIJA, MARIA SARABAŞ, IULIAN FILIP, NICOLAE NEGRU, PETRU BOGATU

Adevăratele elite ale Republicii Moldova susțin Marşul Unirii. Academicieni, actori, artişti, jurnalişti, analişti politici cunoscuţi invită cetăţenii Republicii Moldova pe 16 septembrie în Chişinău pentru cauza unirii cu România.
Alexandru Moşanu, preşedintele primului Parlament al Republicii Moldova, maestrul Eugen Doga, Nicolae Negru (proaspăt deţinător al distincţiei “Ordinul Republicii”), Petru Bogatu, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, Iulian Filip, Maria Sarabaş, Cornel Ilie (Vunk), Vlad Logigan (actorul din “Nuntă în Basarabia”) apar într-un clip realizat de Platforma Civică „Acţiunea 2012” pentru promovarea ideii marşului din 16 septembrie.
Având pe fundal piesa „Codrii mei bătrâni” interpretată de maestrul Eugen Doga, vedetele au opinat că e de datoria fiecărui patriot din Republica Moldova să fie în stradă, pentru libertatea de exprimare, pentru unire şi pentru Uniunea Europeană. Cîntăreaţa de muzică populară, Maria Sarabaş, crede că: „Acel om care se respectă trebuie să lupte pentru demnitatea sa, pentru identitatea sa de naţiune. Este datoria civică a fiecărui cetăţean din Republica Moldva de a fi alături de această organizaţie de tineret Acţiunea 2012 pentru faptul că tineretului îi aparţine viitorul. Viitorul RM este doar alături de România în UE.”. „După ce a fost înlăturată sârma ghimpată de pe Prut, care ne-a despărţit câteva decenii, e timpul să scoatem sârma şi din capetele noastre” este de părere analistul politic Nicolae Negru. Maestrul Eugen Doga spune că s-a tăcut cu privire la unirea celor două state româneşti timp de două decenii: “Eu cred în această acţiune care se va face la noi şi eu cred că nu este prima, dar sper că nu va fi şi ultima, dar aş dori ca să fie mai repede să ajungem la scopul la care visăm.”.
Cu ocazia concertului susţinut la Chişinău pe 31 august, solistul trupei Vunk, Cornel Ilie, a afirmat: “Sunt român ca şi voi, vă rog, pe 16 septembrie aduceţi România acasă.”. De la Bucureşti, actorul principal din filmul Nunta în Basarabia, Vlad Logigan, a repetat chemarea.
Petru Bogatu consideră că Unirea este o stare de normalitate pentru neamul românesc. Poetul Iulian Filip crede că “Cine poate să o facă, cine poate să realizeze întregirea, Unirea, şi cu siguranţă poate duce această cruce, să o facă.”. Academicianul Mihai Cimpoi salută marşul în contextul nevoii Republicii Moldova de aderare la spaţiul european. Un alt celebru academician, Nicolae Dabija, invită oamenii „Trebuie să dovedim că suntem mulţi, uniţi şi puternici. Vă invit, dragi prieteni, la 16 septembrie să fim împreună în centrul Chişinăului.”.
Manifestaţia pentru unirea Republicii Moldova cu România va începe duminică, 16 septembrie, la ora 14.00 de la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Peste 10 000 de persoane şi-au anunţat prezenţa, potrivit organizatorilor.