27 AUGUST, NE-INDEPENDENŢA ŞI UNIREA

tricolor

Vitalia Vangheli-Pavlicenco

Scriam, acum vreo zece ani, in ziarul “Mesagerul”, al carui redactor-sef eram, un articol trist despre ne-Independenta noastra. Daca il republic, ramine valabil si acum, la 21 de ani dupa incercarea esuata de desprindere de spatiul ruso-sovietic.

Cu vreo patru ani in urma am chiar depus, cu toata echipa de conducere nationala a PNL, de Ziua Independentei, flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint, dupa care am oferit si o receptie. Asta, dupa ce, pe 9 mai 2008, PNL a organizat Ziua Europei, a dansat Hora Unirii, sperind ca, dupa caderea comunistilor, vom reincepe a ne apropia de familia europeana.

Dar asa se intimpla ca, imediat ce Moscova simte o indepartare a guvernantilor de interesele sale, se activizeaza si anuleaza, pas cu pas, prin conducatori politici santajabili de la Chisinau, orice asteptare proeuropeana. Asa se intimpla si dupa 2009.

De anul trecut, cind s-au implinit 20 de ani de ne-Independenta sau de Independenta ratata/iluzorie, nu mai sarbatoresc nimic. Si le transmit tuturor membrilor PNL sa priveasca ziua de 27 august ca pe un Act de Independenta excelent de bun si curajos, care lasa portita pentru Unirea cu Romania. Adica, Actul de Independenta de la 27 august 1991, poate fi privit doar ca un pas, deocamdata incremenit, spre realizarea unitatii nationale romanesti.

Priveam vineri seara un episod la Moldova-1, din cele zece (pe celelalte nu le-am privit), despre evenimentele de acum 21 de ani. Episodul a fost cu Ion Ungureanu. Ca de cele mai multe ori (pt ca a avut si maestrul scapari, legate, in special, de increderea exagerata, avuta in unii lideri politici ce consolideaza acum din gros “moldovenismul si statalitatea”, dovedindu-se a fi la cheremul rusilor), dl Ungureanu a lasat clar a se intelege, pentru cei ce au de auzit si inteles, ca fara reunificarea romaneasca si regasirea Basarabiei intr-un stat puternic national roman acest teritoriu nu prea are sanse de supravietuire. A – da! Doar pentru a mai ramine un spatiu ca sa justifice actele de prihvatizare, coruptie si injustitie ale potentatilor zilei.

Ne-Unirea cu Romania are legatura directa cu dorinta de promovare a coruptiei si de control asupra justitiei. Daca ne unim, vor dispare sau se vor reduce premizele pentru perpetuarea acestor flageluri. Ceea ce pentru oamenii necinstiti, evident, “nu e bine”.

Nu scriu mai mult, deoarece nu am pentru ce. Ziua de 27 august a ramas o speranta nerealizata, esuata, dar care poate fi reactivata datorita eforturilor si curajului nostru, prin care vom valorifica si clarviziunea celor implicati in pregatirea Declaratiei de Independenta, ce ne permite sa pledam pentru Unire.

Care se va produce neaparat. Cu sau fara cei ce inca ne fura zilnic speranta.