MERKEL ŞI-A ÎNCHEIAT VIZITA COORDONATĂ CU MOSCOVA LA CHIŞINĂU. TIMOFTI A FOST SINGURUL CARE I-A ADUS AMINTE DE RETRAGEREA TRUPELOR RUSE

merkel timofti

Chisinau, Romania de Est (Basarabia)/Romanian Global News

Speculatiile legate de o coordonare a Berlinului cu Moscova in organizarea vizitei cancelarului german Angela Merkel la Chisinau, nu au ramas fara argumente. Dupa incheiere vizitei scurte a lui Angela Merkel in capitala celui de-al doilea stat romanesc nu putem sa nu constatam grija “frateasca” a cancelarului german in a nu face declaratii care ar putea supara Moscova.

Faptul ca in niciunul din discursurile sale nu a pomenit de retreagerea trupelor de ocupatie ruse de pe teritoriul R. Moldova arata slabiciunea Germaniei in fata Rusiei sau daca vrem, puterea argumentelor economice si a aranjamentelor de culise in fata regulilor internationale si a moralei care ar trebui sa le guverneze dincolo de ipocrizia demnitarului german.

Atunci cand Presedintele Nicolae Timofti a reiterat necesitatea retragerii de către Federatia Rusă, în conformitate cu angajamentele sale internationale, a munitiilor si a efectivului său de militari care stationează în stânga Nistrului, declarand că fortele de mentinere a păcii din zona de securitate di-au epuizat misiunea si că ar trebui să fie transformate într-un contingent civil sub mandat international, Merkel nu a reactionat in niciun fel aducand subiectul discutiei catre eforturile Republicii Moldova de apropiere de standardele europene.

Fiind întrebată ce solutii recomandă Germania pentru reglementarea conflictul transnistrean, Merkel a declarat că moldovenii ar trebui să aibă răbdare di să-l rezolve pas cu pas. „Trebuie să avansăm pas cu pas. Trebuie să avem răbdare în acest proces „, a subliniat Angela Merkel. Ea a salutat negocierile 5 +2, care au fost reluate după sase ani de pauză sperand că noile negocieri in formatul 5 +2 în luna septembrie vor aduce mai multe rezultate.

Legat de integrarea europeana Merkel a declarat ca „Acest proces trebuie urmat pas cu pas. RM are o perspectivă europeană. Acum e important să se facă primii pasi – Acordul de Liber schimb, Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor. Guvernul Filat face eforturi în acest sens. Spun în mod expres că UE a înfiintat Parteneriatul Estic pentru că vedem perspectiva europeană a R. Moldova. “

Ne intrebam daca Angela Merkel ar fi avut aceeasi perspectiva indepartata si fata de Germania de Est in cazul in care nu s-ar fi facut reunificarea celor doua state germane. Dar vazuta cu caruta plina, cancelarului german ii pasa mai putin de ceilalti atata timp cat obiectivul german al reunificarii a fost indeplinit. Cu sau fara acordul aliatilor din NATO si UE.