ACŢIUNEA 2012 : CONFERINŢA DE LA CHIŞINĂU PE TEMA UNIFICĂRII GERMANIEI CA MODEL PENTRU UNIREA R. MOL-DOVA CU ROMÂNIA. BASARABIA PAMÂNT ROMÂNESC – REALITATE PENTRU 85% DINTRE ROMÂNII DIN DREAPTA PRUTULUI

basarabia e romania

Aproape 88% dintre românii din dreapta Prutului îşi doresc unirea cu Republica Moldova, arată rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat în România de Centrul Român pentru Studii şi Strategii şi făcut public luni, 20 august, la Chişinău. În mentalul colectiv al celor cuprinşi în cercetare, Republica Moldova are statutul de provincie istorică a României.

Datele preliminare au fost prezentate în cadrul conferinţei-dezbatere cu tema ,,Reunirea celor două state germane – model de integrare euro-atlantică pentru R.Moldova, prin Reunirea celor două state româneşti”. La dezbatere au participat mai mulţi analişti politici, istorici şi jurnalişti.

Sondajul relevă că 55,2% dintre respondenţi consideră că politicienii din România ar trebui să trateze unirea ca prioritate. Însă, un procent mult mai ridicat dintre cei chestionaţi sunt de părere că locuitorii din Republica Moldova sunt în primul rând români (67,8%), că limba vorbită de ei este româna (71,9 %) şi că „Basarabia este pământ românesc”(84,9%).

Prezent la conferinţă, directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române Radu Baltasiu a declarat că ,,acest sondaj demonstrează fără dubiu legăturile dintre cele două state româneşti. Sondajul a vrut să scoată în evidenţă modul în care cetăţenii din România se raportează la spaţiul basarabean şi la locuitorii acestui spaţiu”.

Studiul a fost realizat în România, în perioada 7-23 iunie, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.486 de persoane, cu o eroare de +/- 2,5%, la un nivel de încredere de 95%. Rezultatele finale ale cercetării vor fi făcute publice în luna septembrie, iar un studiu similar va fi efectuat şi în Republica Moldova în această toamnă.

Istorici, jurnalişti şi politicieni din Republica Moldova şi România au discutat la Chişinău despre posibilitatea aplicării modelului german pentru eventuala unire dintre cele două state. Conferinţa a fost organizată de mişcarea unionistă Acţiunea 2012 şi a post prilejuită de apropiata vizită la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel.

Deputatul din partea Partidului Liberal Valeriu Saharneanu a declarat că „Republica Moldova este ultima consecinţă a Pactului Ribbentrop-Molotov şi trebuie să muncim ca această consecinţă să fie lichidată”.

Academicianul român Radu Baltasiu a argumentat că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului au acelaşi drept la reunificare de care s-au folosit germanii pentru a-şi reîntregi ţara în 1990. „Actul de dreptate istorică care trebuie făcut românilor nu este o simplă nostalgie, este un act care în sine este întemeietor pentru ordinea Europei”, a spus cercetătorul.

Fostul preşedinte al Parlamentului, Alexandru Moşanu, a opinat că este mai important ca cetăţenii moldoveni să conştientizeze că sînt români. El crede că acest lucru poate fi făcut prin sistemul de educaţie.