OFICIAL: BASARABIA A CONDAMNAT REGIMUL TOTALITAR COMUNIST ŞI A INTERZIS SECERA ŞI CIOCANUL!

secera si ciocanul

Republica Moldova a condamnat regimul totalitar comunist! Secera şi ciocanul – simbolurile ideologiei comuniste au fost scoase înafara legii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat, cu 53 voturi pro, în urmă cu câteva clipe de către Parlament.

Pentru adoptarea acestei hotărâri s-au expus toate partidele reprezentante ale AIE – PL, PD şi PLDM. Respectiv, fracţiunea PCRM, socialiştii lui Dodon şi grupul deputaţilor neafiliaţi condus de Vadim Mişin – au fost împotrivă. După vot, comuniştii au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului. Astfel, partidele politice nu vor mai putea utiliza şi face propagandă cu atributele ideologiei comuniste.

PCRM a ripostat cum a putut. „Eu mă mândresc că sunt comunist! Mai bine să fii comunist decât fascist ca dvs. Voi încercaţi să limitaţi drepturile Partidului Comuniştilor, cel mai mare partid din Republica Moldova şi unicului partid de opoziţie!”, a declarat deputatul Grigore Petrenco.

„Eu sunt împotriva regimurilor totalitare, atât a comunismului, cât şi a fascismului şi nazismului. Iar dumneata dl Petrenco, dacă te consideri comunist înseamnă că eşti şi fascist pentru că ambele au fost regimuri totalitare. Ai înţeles? Bonjour Maman! Asta e în limba franceză”, i-a răspuns Mihai Ghimpu.

Potrivit liberalului, comuniştii vor fi nevoiţi să-şi schimbe simbolica de partid, iar secera şi ciocanul să le înlocuiască cu „o roată de samocat” sau „o lingură şi furculiţă pe o farfurie”.

„PSRM, la fel ca şi marea majoritate a celor aflaţi în sală, condamnă crimele regimului totalitar comunist. Însă, noi considerăm că acest proiect este îndreptat mai mult ca pe o răfuială politică cu opoziţia. De aceea noi nu vom susține acest proiect”, a menţionat liderul socialiştilor, Igor Dodon.

La rândul său, Vadim Mişin a declarat că adevărurile istorice au fost distorsionate de către liberali şi a chemat deputaţii să nu voteze pentru acest proeict de lege.

Şi liberal-democratul Chiril Lucinschi s-a abţinut de la vot, motivând că ar trebui condamnat nu doar comunismul, dar şi nazismul şi fascismul.

Înainte de procedura de vot, 20 de deputaţi comunişti s-au înscris pentru luări de cuvânt. Declaraţiile acestora au durat în total peste două ore. În total, acest proiect s-a examinat şi dezbătut timp de 5 ore.

Proiectul de hotărâre privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republiac Sovietică Socialistă Moldovenească care a comis crime împotriva umanității, precum şi acţiunile tuturor persoanelor care au contribuit la comiterea acestor crime. Totodată, legea interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice a simbolurilor regimului totalitar comunist ( secera şi ciocanul) şi promovarea ideologiilor totalitare.

Unimedia.md