CONFERINŢĂ DE PRESĂ: SCANDAL LA MITROPOLIA BASARABIEI

conferinta de presa

Fondatorii Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni din oraşul Codru, municipiul Chişinău, sunt nemulţumiţi că Mitropolia Basarabiei nu a intervenit în rezolva conflictul apărut între parohul lăcaşului şi enoriaşi.

Ilie Popa, unul dintre fondatorii sfântului lăcaş, a menţionat că în 2003 s-a propus construirea unei biserici în memoria tuturor martirilor din spaţiul românesc, tuturor celor care au fost deportaţi, dar şi a eroilor cazuţi în luptele de la Nistru. Astfel, au fost cumpărate 2 terenuri pe care să fie construită o capelă, un centru ortodox şi un hotel pentru feţele bisericeşti.

„În 2005 a fost construit un paraclis, iar prima liturghie a fost oficializată în Noaptea Învierii de către preotul Eşanu, recomandat de Mitropolia Basarabiei. Am fost de acord deoarece ştiam că acesta provine dintr-o familie de preoţi. Straniu a fost că la jumătate de an, preotul îşi schimbă numele de familie în Barbău. Atunci am aflat că până la sosirea lui în oraşul Codru a existat un conflict între tată şi fecior. Fiul (preotul Eşanu n.r.) dorea să-l înlăture pe tatăl său de la parohia din Călăraşi prin comploturi. Noi am cerut de la Mitropolia Basarabiei ca preotul care o să vina în oraşul Codru să fie şcolit şi tânăr, şi ne-a fost trimis părintele Eşanu, dar în foarte scurt timp ne-am pomenit în conflict”, a menţionat Ilie Popa.

Fondatorul susţine că banii colectaţi pentru construcţia bisericii s-au cheltuit fără a se cunoaşte pe ce, iar enoriaşii, care la început frecventau slujbele, au renunţat să mai vină la biserică din cauza comportamentului jignitor al preotului.

„Ultima picătură a fost în 2011, când preotul a organizat o gaşcă şi a încercat să înlăture persoanele din parohie ca să-şi construiască casă pe terenul bisericii. Am depus demersuri la Mitropolia Basarabiei, am cerut să fim primiţi în audienţă, dar când ne-am dus la Mitropolie, Prea Înaltul a trecut pe lângă noi fără ca să ne bage în seamă, de parcă am fi nişte străini”, a mai spus Ilie Popa.

Conflictul durează de mai mulţi ani, dar a izbucnit din nou după ce fondatorii bisericii au adus un alt preot să oficieze slujbele. Acesta a fost scos din biserică în bătăi, iar pentru a calma spiritele a fost nevoie de intervenţia poliţiei.