PARTIDUL POLITIC, O FORMĂ MODERNĂ DE DICTATURĂ

partid

. Odată cu manifestaţiile recente din Piaţa Universităţii şi din Ţară s-au auzit adesea nu doar lozinci împotriva puterii, ci şi lozinci împotriva sistemului politic, la al cărui bază se află partidele politice. Partidul politic este, de fapt, o formă contemporană de dictatură, un instrument modern de guvernare dictatorială. O afirmaţie şocantă, dar nu trebuie să ne mai ascundem după degete. Partidul înseamnă domnia unei părţi asupra întregului, el creând o astfel o democraţie superficială. Partidul nu este un instrument democratic, întrucât e compus doar din acei oameni ce au interese comune, percepţii comune, o cultură comună sau aparţin unei regiuni comune. Acei oameni îşi formează un partid pentru a-şi obţine scopurile, a-şi impune voinţa sau a-şi extinde propriile crezuri, valori şi interese asupra întregii societăţi ca un întreg. Am spus până acum vreun neadevăr? Eu cred că nu. Niciun partid n-ar trebui să guverneze un întreg popor.
Din punct de vedere democratic, niciun partid n-ar trebui să guverneze un întreg popor, întrucât poporul e o diversitate de interese, idei, temperamente, regiuni şi credinţe. În acest context, partidul reprezintă un instrument dictatorial de guvernare, care le permit unora cu interese comune să guverneze asupra poporului ca întreg.
Scopul formării unui partid este acela de a crea un instrument în a conduce oamenii, de exemplu a conduce oamenii neînregimentaţi politic. Astfel, partidul este bazat, în mod fundamental, pe conceptul autoritar şi arbitrar al dominaţiei membrilor unui partid asupra restului populaţiei. Teoria actuală a democraţiei spune că “un partid îşi asumă obiective care sunt acelea ale poporului”, o afirmaţie total falsă, doar pentru a justifica dictatura partidelor şi, indiferent de numărul partidelor existente, tot dictatură există.

Competiţia politică înseamnă neglijarea populaţiei
Existenţa mai multor partide intensifică lupta pentru putere, iar rezultatul este acela al neglijării populaţiei, toate partidele fiind orbite de scaunul puterii. Un partid de opoziţie adesea denunţă şi denigrează acţiunile celuilalt partid aflat la guvernare. În această bătălie politică sunt folosite adeseori instrumente care pot constitui interesele vitale ale societăţii. De exemplu, un partid aflat în opoziţie promite când va ajunge la putere că va mări pensiile cu 50%. Partidul aflat la guvernare poate vedea în această măsură populistă o ameninţare a propriilor scaune, aşa că va mări pensiile cu 60%, contracarând promisiunile celuilalt partid. Dar, astfel, sunt epuizate resursele întregii societăţi, partidul aflat la guvernare urmărind să rămână la putere, indiferent de costurile sociale şi financiare în a-şi împlini acest ţel egoist.

Cei de la conducerea unui partid fac intrigi şi jocuri politice
De asemenea, partidele pot fi mituite şi corupte, atât din interior, cât şi din exterior. La origini, orice partid este format pentru a reprezenta poporul. Mai târziu, conducerea partidului devine reprezentantul membrilor săi, iar liderul reprezintă elita partidului. Devine clar că acest joc partizan e o farsă înşelătoare, bazată pe o formă falsă de democraţie. Cei de la conducerea unui partid îşi impun caracterul autoritar prin manevre, intrigi şi jocuri politice. Acest lucru confirmă încă o dată că sistemul politic este un instrument modern de dictatură.

Parlamentul unei ţări = Parlamentul partidului câştigător
Parlamentul partidului câştigător este doar un parlament al partidului, întrucât puterea executivă formată de acest Parlament reprezintă puterea partidului asupra poporului. Puterea partidului, care se presupune că ar fi pentru binele întregului popor, reprezintă, de fapt, inamicul unei părţi de oameni, denumită opoziţie. Totuşi, opoziţia nu reprezintă o frână populară împotriva partidului de guvernământ, ci ea însăşi este foarte oportunistă, căci urmăreşte să înlocuiască partidul de guvernământ.

Falsul control al Parlamentului asupra Guvernului
Conform democraţiei moderne, Executivul (adică Guvernul) se află sub control parlamentar. Dar asta e o prostie imensă, întrucât Parlamentul se află, de fapt, sub controlul partidului (sau coaliţiei de partide) aflat la putere. Dacă Guvernul ar fi fost o instituţie autonomă, formată din specialişti ce nu au legătură cu partidul dominant din Parlamentul, în cazul acesta s-ar fi putut spune că există un control; dar altfel, este un similacru de control, căci partidul principal deţine controlul şi asupra Guvernuluişi asupra Parlamentului. Este exact situaţia în care cineva s-ar controla pe sine însuşi!
În concluzie, partidul politic reprezintă un fals instrument al democraţiei adevărate şi faţă de care ar trebui cu Toţii să ne dispensăm.